Ciąg geometryczny
Paulina: Długości trzech krawędzi prostopadłościanu wychodzących z jednego wierzchołka tworzą ciąg
geometryczny o sumie 19. Objętość prostopadłościanu jest równa 216. Wyznacz pole powierzchni
całkowitej tego prostopadłościanu.
16 cze 21:29
ICSP: a,b,c > 0 − krawędzie prostopadłościanu. Z własności ciagu geometrycznego : b2 = ac . Łącząc
to z objętością :
V = abc = b3 = 216 ⇒ b = 6
zatem :
ac = 36
a + c = 13
układ równań. Po rozwiazaniu : a = 4 v a = 9 i odpowiednio c = 9 v c = 4
zatem mamy długości krawędzi :
a = 4 , b = 6 , c = 9
Wstaw do wzoru na pole powierzchni
16 cze 21:32
bezendu:
rozwiąż układ równań
a+b+c=19
abc=216
16 cze 21:33
Tadeusz:
| ⎧ | a+aq+aq2=19 | |
| ⎩ | a*aq*aq2=216 |
|
16 cze 21:34
Paulina: z jakiej własności b2=ac?
a potem połączenie z objętością?
16 cze 22:06
ICSP: masz trzy liczby : a,b,c i wiesz ze tworzą one ciag geometryczny zatem :
| | b | | c | |
q = |
| oraz q = |
| przyrównując to do siebie : |
| | a | | b | |
16 cze 22:08