Równanie symetralnej odcinka
Najt: Dane są punkty A=(3,6) i B=(2,8). Wyznacz równanie symetralnej odcinka AB. Prosiłbym o
rozpisanie toku działania i użytych wzorów.
16 cze 20:49
bezendu:

A=(3,6) B=(2,8)
prosta przechodząca przez te punkty
3a+b=6 /(−1)
2a+b=8
−3a−b=−6
2a+b=8
−a=2
a=−2
3*(−2)+b=6
−6+b=0
b=12
y=−2x+12
| | 3+2 | | 6+8 | |
środek odcinak |AB|=( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
S=(2,5; 7)
prosta prostopadła do prostej y=−2x+12 i przechodząca przez punkt S
−2*a=−1
−2a=−1
| | 1 | | 23 | |
prosta ta ma postać y= |
| x+ |
| |
| | 2 | | 4 | |
16 cze 21:26
Mila:
II sposób:
Symetralna odcinka jest zbiorem wszystkich punktów jednakowo odległych od końców odcinka.
Niech P(x,y) należy do symetralnej AB
A=(3,6) B=(2,8)
wtedy:
√(x−3)2+(y−6)2=
√(x−2)2+(y−8)2 równe odległości⇔
(x−3)
2+(y−6)
2=(x−2)
2+(y−8)
2
x
2−6x+9+y
2−12y+36=x
2−4x+4+y
2−16y+64⇔
−6x+9−12y+36=−4x−16y+68⇔
4y=2x+23
| | 1 | | 23 | |
y= |
| x+ |
| równanie symetralnej AB |
| | 2 | | 4 | |
16 cze 21:39
bezendu: Mila pokazałbyś jak zrobić to na wektorach ?
16 cze 21:39
mmk:
symetralna s ⊥ pr AB i S€s
| | 8−6 | | 1 | |
wsp. kier. aAB= |
| = −2 , to as= |
| |
| | 2−3 | | 2 | |
| | 1 | |
to: sym , s: y= |
| (x−xS)+yS |
| | 2 | |
16 cze 21:46
bezendu: Dziękuje
16 cze 21:52
Mila:
Pokazałabym
AB
→=[−1,2]
równanie prostopadłej do AB
→ =[−1,2] w postaci ogólnej
| | 5 | |
−1x+2y+C=0 prosta przechodzi przez punkt S=( |
| ,7)⇔ |
| | 2 | |
11,5+C=0
C=−11,5
−x+2y−11,5=0
2y=x+11,5
16 cze 22:02
16 cze 22:03
Grzegorz:

A={х∊R:х
2−2х−3=0}
4 paź 13:12
5-latek: Zbior A = {−1, 3}
Jest dwuelemtowy
4 paź 14:46
Rafał: A=(−4,2) i B=(1,3)
29 sty 12:11
Qulka:

symetralna y=−5x−5 (zielona)
29 sty 13:14
janek191:

A = (x
1,y
1) = (−4,2)
B = (x
2,y
2) = ( 1,3)
S − środek odcinka AB
| | x1 +x2 | | y1 + y2 | | 3 | | 5 | |
S = ( |
| , |
| ) = ( − |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Prosta AB;
y = a x + b
| | y2 − y1 | | 1 | |
a = |
| = |
| |
| | x2 − x1 | | 5 | |
a*a
1 = − 1
Symetralna
y = a
1 x + k
| | −3 | | 5 | |
y = −5 x + k S = ( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
więc
k = − 5
Odp. y = −5 x − 5
========================
29 sty 13:30
a@b:

P(x,y)
|AP|=|BP| = d
(x+4)
2+(y−2)
2=(x−1)
2+(y−3)
2
po wykonaniu działań i redukcji
y= −5x−5
==========
29 sty 13:51
janek191:
Eta ?
29 sty 15:50
a@b:
Co?
29 sty 15:53