Oblicz objętość i pole całkowite ostrosłupa
Neusz: Długości krawędzi prostopadłościanu mają się do siebie jak 1:2:5. Pole powierzchni całkowitej
tego prostopadłościany wynosi 8704 cm2. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej
ostrosłupa powstałego z danego prostopadłościanu po odjęciu jego większej części objętości za
pomocą przekroju przechodzącego przez końce krawędzi zbiegających się w jednym wierzchołku.
Mam problem z naszkicowaniem sytuacji. Będę wdzięczny za rysunek do tego zadania (nie wiem
gdzie powstanie ten ostrosłup). Z góry dziękuję za pomoc. Dalej zadanie rozwiążę sam.
16 cze 20:48
dero2005:

a = 1
b = 2
c = 5
ostrosłup czerwony, czarne odrzucamy
16 cze 22:41
dero2005:
2(a*2a+2a*5a+5a*a = 8704
a = 16
b = 32
c = 80
16 cze 22:52
dero2005:
d =
√a2 + b2
H =
√h2+c2
| | 1 | |
Pc = |
| (a*b+a*c+b*c+d*H) |
| | 2 | |
16 cze 23:04
Mila:
Witaj Dero, zobaczysz zadanie?, zaraz podam adres, tam trzeba zrobić rysunek bryły. Tobie to
ładnie wychodzi.
16 cze 23:27
16 cze 23:27