narysuj wykres funkcji
Wiktoria: | | −2x − 8 | |
narysuj wykres funkcji f(x)= |
| |
| | x + 5 | |
16 cze 19:01
bezendu:
16 cze 19:05
Wiktoria: czyli wykres funkcji wymiernej zawsze rysuje sie poprzez wyznaczenie wektorów? nie można odrazu
| | −2x − 8 | |
liczyć f(x) podstawiając x=−2, −1,1,−2 pod |
| ? |
| | x + 5 | |
16 cze 19:14
bezendu:
A jak z tej postaci wyznaczysz asymptoty
16 cze 19:16
Wiktoria: y=−2/1= −2
x=−5/1= −5 ?
16 cze 19:19
16 cze 19:20
Wiktoria: jak odrazu podstawiałam to mi wyszedl taki sam wykres
16 cze 19:20
Wiktoria: asymptota pozioma y=a/c
pionowa: x=−d/c
16 cze 19:23
bezendu: Nie znałem tego wzorku
16 cze 19:24
Wiktoria: a jak bez tego wzoru wyznaczyc asymptoty?
16 cze 19:25
bezendu: post 19:05 przekształcam na taka postać i wtedy już wszystko widać
16 cze 19:26
Wiktoria: widac wektor
16 cze 19:28
16 cze 19:38
bezendu:
za x wstawiam to co mam w mianowniku i dodaję albo odejmuję taką liczbę aby nie zmieniać
licznika
| 2x−3 | | 2(x−1)−1 | |
| = |
| jak wymnoże 2*(−1) to mam −2 a w liczniku było −3 więc odejmuje |
| x−1 | | x−1 | |
−1
16 cze 19:42