przedstaw w postaci iloczynowej, trygonometria
Pola71: Przedstaw w postaci iloczynowej :
| | 2sinx − sin2x | |
1. |
| |
| | 2sinx + sin2x | |
2. sinx + sin2x + sin3x
3. sinx + siny + sin(x+y)
Proszę o pomoc
16 cze 15:29
mmk:
| | 2sinx−2sinx*cosx | | 2sinx(1−cosx) | | 1−cosx | |
1/ |
| = |
| = |
| = |
| | 2sinx+2sinx*cosx | | 2sinx(1+cosx) | | 1+cosx | |
=.....
| | x | | x | |
1−cosx= 2sin2 |
| , 1+cosx= 2cos2 |
| |
| | 2 | | 2 | |
2/ Zastosuj wzory:
| | a+b | | a−b | |
sina+sinb=2sin |
| *cos |
| , cos(−α)= cosα |
| | 2 | | 2 | |
| | a+b | | a−b | |
cosa+cosb= 2cos |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
sinx+sin3x+ sin2x= 2sin2x*cosx+sin2x= 2sin2x(cosx+ |
| )= |
| | 2 | |
=......
| | 1 | | π | |
cosx+ |
| = cosx+cos |
| = ...... |
| | 2 | | 3 | |
| | a | | a | |
3/ podobnie jak 2/ dodatkowo sina= 2sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | x+y | | x+y | |
sinx+siny +2sin |
| *cos |
| =........ |
| | 2 | | 2 | |
16 cze 15:50
Pola71: Dzięki ,ale nie mogę sobie poradzić z 3.
sin(x+y) = sinxcosy + cosxsiny
mam więc :
sinx + siny + sinxcosy + cosxsiny = sinx(1 + cosy) + siny(1 + cosx)
Masz jakiś pomysł ?
16 cze 16:06
mmk:
| | x+y | | x+y | |
3/ sinx+siny+2sin |
| *cos |
| = |
| | 2 | | 2 | |
| | x+y | | x−y | | x+y | | x+y | |
= 2sin |
| *cos |
| +2sin |
| *cos |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x+y | | x−y | | x+y | |
= 2sin |
| ( cos |
| +cos |
| )= |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x+y | | x+y+x−y | | x+y−x+y | | x+y | |
=2sin |
| *2cos |
| *cos |
| = 4sin |
| *cosx*cosy |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
16 cze 16:17
Pola71: dzięki
16 cze 16:19
Pola71: ale sinus sumy jest sumą sinusów ?
mam tam sin(x + y) , a to wyraża się wzorem :sin(α+β) = sinαcosβ +cosαsinβ
16 cze 16:22
mmk:
Masz zapisać w postaci
iloczynu
| | x+y | | x+y | |
sin2x= 2sinx*cosx to sin(x+y)= 2sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
16 cze 16:54
16 cze 17:12
bezendu: mmk=
η
16 cze 17:14
mmk:
Masz rozwiązać takie równanie? i co? nie wiesz jak?
16 cze 17:16
bezendu: Tak, dokładnie
16 cze 17:17
mmk:
To myśl dalej , aż do skutku
16 cze 17:19
bezendu: może przez jakieś podstawienie
16 cze 17:25
Pola71: @ mmk : Dzięki. Masz racje.
16 cze 18:20
mmk:
16 cze 18:28