zapisz liczbę 2,3(45) w postaci ułamka u{a}{b} gdzie a,b należy do liczb natural
elenka7: zapisz liczbę 2,3(45) w postaci ułamka ab gdzie a,b należy do liczb naturalnych
15 cze 23:29
15 cze 23:31
15 cze 23:32
elenka7: nie miałam jeszcze ciągów, powinno to być zrobione na zasadzie
2,345454545454.....=x / ( razy 10,100,1000− tylko właśnie nie wiem co)
15 cze 23:34
Aga1.: x=2,3454545..mnożysz przez 1000 (po przecinku widzisz 3 cyfry 2,
3(45)
a później przez −10 , bo po przecinku, a przed nawiasem widzisz 1 cyfrę 2,
3(45)
1000x=2345,454545...
−10x=− 23,454545....
.........................................
990x=2322 //:990
(skróć i zapisz w postaci ułamka mieszanego)
16 cze 09:32