Wielomiany
Małgi: Wielomian przy dzieleniu przez dwumiany x+3, x−2 daje reszty odpowiednio 6 oraz 1. Wyznacz
resztę z dzielenia tego wielomianu przez trójmian x2 + x − 6.
15 cze 13:26
15 cze 13:33
kulfon: x2 + x − 6 − wyznacz pierwiastki
szukana reszta: R(x) = ax + b − stopień mniejsza od wielomianu x2 + x − 6
następnie masz z początkowych danych
W(−3) = 6
W(2) = 1
powstanie Ci układ równań z niewiadomymi a i b, jak go rozwiązesz to otrzymasz resztę R(x)
15 cze 13:33
Małgi: dzięki !
15 cze 13:56