.
asdf: Dobry wieczór,
twierdzenie o rekurencji uniwersalnej
(na razie taki temat o rekurencji uniwersalnej, bo chce dojść do sposobu ich rozwiazywania, ale
perw inne przykłady

)
Jeżeli mam funkcję rekurencyjną, np.
| | n | | n | | n | | n | |
T(n) = T( |
| ) + C = T( |
| ) + C + C = T( |
| ) + C + C+ C = ... T( |
| ) + k*c |
| | 2 | | 4 | | 8 | | 2k | |
podane jest też, że: T(1) =
C
więc sprowadzam to do:
| n | |
| = 1, obliczam z tego k: |
| 2k | |
2
k = n ⇒ k = log
2n, otrzymuje postać:
T(1) + (log
2n)*c =
C + c*log
2n,
T(n) = θ(
C + c*log
2n,) = θ(logn)

Dobrze złożoność asymptotyczna jest policzona?
15 cze 01:51
asdf: a za pomocą rekurencji uniwerslanej:
| | n | |
T( |
| ) + C, a = 1, b = 2, f(n) = C |
| | 2 | |
log
ba = log
21 = 0
n
0 = 1 i co w związku z tym? jak zastosowac tą rekurencje uniwersalną?
15 cze 01:53
asdf: to będzie takie coś?
f(n) = C = θ(1)?
n0 = 1, czyli θ(logn)?
15 cze 02:07
15 cze 11:39
asdf: dzieki bardzo
15 cze 11:59
asdf: a masz może jakieś zadania do liczenia złożoności? np. jest jakiś alogorytm, podać czasu
obliczeń każdej operacji a na koncu złożoność obliczyć, np.
for i=1:n << T(n+1)
tab[i]=c; << T(n)
end
T(N) = T(n+1) + T(n)= θ(2N) = θ(N)
15 cze 12:02
15 cze 12:11
asdf: albo jednak tu będę pisać:
a = 16, b = 4, f(n) =
n = θ(n)
n
logba =
n2
n
1 =? n
2
1 <
2, więc tutaj trzeba użyć pierwszego czy trzeciego wzoru? bo mam:
n
1 + e = n
2 (e=1)
ale też mogę użyć:
n
1 = n
2−e (e=1)
i który tutaj wzór?
15 cze 12:29
Trivial: Jesteś?
15 cze 13:06
asdf: ?
15 cze 13:08
asdf: a miałbyś chwile, zeby zrobić kilka rpostych zadań? (godzinka starczy max)
15 cze 13:09
Trivial: Mam czas.
15 cze 13:09
15 cze 13:12