Metoda rekurencji uniwersalnej
Sebek: Metoda rekurencji uniwersalnej.
Witam, proszę o WYTŁUMACZENIE mi jak szacować asymptotycznie dokładnie rekurencje.
//wiem, że na początku szacuję przez n
log2 8
logarytm = 3
Dalej nie wiem nawet w jaki sposób wybrać odpowiedni wzór (to chyba największa trudność dla
mnie). Nie wiem kiedy wybieram ten z Ω, O, θ
Sebek: Wymyśliłem coś takiego:
f(n) = n
2
n
lof2 8 = n
3
n
2 < n
3, więc: punkt pierwszy twierdzenia o rekurencji uniwersalnej:
T(n) = θ(n
3)
O to chodzi?
Sebek: Proszę o sprawdzenie oraz pomoc w rozwiązaniu tych, których nie umiem.
Zadanie 1.
a = 16; b=4; f(n) = n
n
log4 16 = n
2
n
2 > n więc korzystam z punktu (1) twierdzenia o rekurencji uniwersalnej:
T(n) = θ(n
2)
Zadanie 2.
a = 2; b=4; f(n) = p(n)
n
log4 2 = n
1/2=
√n
√n =
√n, więc korzystam z (2) punktu tw. o rekurencji uniwersalnej.
t(n) = θ (
√nlgn)
Zadanie 3.
a=2; b=4; f(n)=
√nn
2
n{log
4 2) = n
1/2 =
√n
√n <
√nn
, więc korzystam z (3) punktu tw. o rekurencji uniwersalnej
//nie umiem zastosować 3−wzoru
Zadanie 4.
a = 64; b = 4; f(n) = n
2 √n
n
log4 64 = n
3
n
3 < n
3*
√n, punkt(3) twierdzenia o rekurencji uniwersalnej
//nie umiem zastosować
Zadanie 5.
a = 64; b=4; f(n) = n
n
log4 64 = n
3
n
3 > n więc używam (1) punktu tw. o rek. uni.
T(n) = θ(n
3)
Zadanie 6.
a = 64; b=4; f(n)=n
3
n
log4 64 = n
3
n
3 = n
3, więc wzór (2) z tw. o rek. uniwers.
T(n) = θ(n
3 lgn)