różniczka
Agata: Jak sprawdzić czy funkcja f(x)=x +4lnx jest rosnąca w punkcie x0=e?
14 cze 21:55
PW: Rosnąca w punkcie?
14 cze 22:09
Mila: Poczekaj chwilę, Trivial lepiej Ci odpowie.
14 cze 22:09
Bogdan:
Punkt to punkt, nic w nim nie może rosnąć ani maleć, ten punkt ma współrzędne (e, e+4),
punkt może należeć do wykresy funkcji lub nie i tyle
14 cze 22:10
Mila:
PW, nie widziałam Twojego wpisu, miałam na myśli,że Trivial lepiej odpowie niż ja, bo nie
wiem o co tutaj chodzi z tą różniczką.

Nie chcę, abyś się obraził .
14 cze 22:12
Agata: Może zapiszę całą treść:
Sprawdź czy funkcja f jest rosnąca w x0=e i wyznacz przyrost krańcowy(różniczkę ) w tym
punkcie.
14 cze 22:15
Mila:

D=(0,
∞)
| | 4 | |
1+ |
| >0 dla x∊D zatem f(x) jest rosnąca |
| | x | |
14 cze 22:16
PW: Mila, nie jestem obraźliwy, a pojęcia różniczki też nie lubię. Różniczka to wyniczek
odejmowanka?
14 cze 22:18
Mila:
No to czekamy na Triviala, Vizera, Godzia, są na bieżąco z tym materiałem.
14 cze 22:22
Agata: O rany jak Wy nie lubicie to co ja mam powiedzieć

dla mnie to jakaś czarna magia
14 cze 22:23
Agata: Ok, może będą tak mili i mi pomogą
14 cze 22:25
asdf: policz pierwszą pochodną i podstaw x
0, lub:
polciz pierwszą pochodną, przyrównaj do zera i sprawdź wielomian
| x + 4 | |
| = 0, określ dziedzine i masz przedział gdzie rośnie, gdzie maleje. |
| x | |
14 cze 22:41
Agata: Do tego zadania mam jeszcze dwa podpunkty
2. Wykorzystując różniczkę funkcji f w punkcie x
0 oblicz przybliżoną wartość funkcji w punkcie
x
1=3 (można przyjąć że Δx=0,27)
3. Wyznaczyć elastyczność w x
0 i zinterpretować uzyskany wynik. Korzystając z tej
elastyczności wyznacz przybliżoną wartość f(3).
Wierzę, że znajdzie się osoba, która lubi różniczki i pomoże mi to rozwiązać
14 cze 22:41
Mila: Agatko, nie pamiętam, lubię wszystko w matematyce.
Nie chcę Cię w sposób nieświadomy wprowadzić w błąd.
Poszukam przykładu.
14 cze 22:45
14 cze 22:46
14 cze 22:46
Agata: Ale trzeba to ograniczyć dziedziną funkcji f czyli D=(0,∞), więc ten przedział (−∞,−4)
odrzucamy, dobrze myślę?
14 cze 22:47
Agata: Mila, widziałam już ten przykład, bo zawsze w pierwszej kolejności staram się przeszukać forum,
żeby nie powtarzać się z zadaniami, ale niestety w tym przypadku nie umiem sobie poradzić z
tymi wzorami, nie wiem jak je zastosować.
14 cze 22:52
Mila: Rozważasz w dziedzinie, zobacz pod wskazany adres, tam podany link do różniczek.
ASDF, to nie o to chodzi, podałam dobry adres, tam jest podany link do materiałów.
14 cze 22:53
asdf: ale nie interesuje Cie przedział (−
∞;−4) tylko w punkcie x
0 = e musisz zobaczyć jak pochoda
wygląda:
podstaw e za x:
| e+4 | | 4 | |
| = 1+ |
| , e = 2.73 − funkcja rosnie w otoczeniu punktu e |
| e | | e | |
14 cze 22:54
asdf: Wyslałem linka przedstawiającego interpretacje pochodnej w punkcie − przeciez o to chodzi w tym
zadaniu
14 cze 22:56
Agata: Ok już rozumiem, bo nie wiedziałam co mam z tym e zrobić. Dziękuję
14 cze 23:03
Agata: | | f(x−Δx)−f(x) | |
a w tym 2 podpunkcie to trzeba policzyć z tego wzoru lim(x→0) |
| ? |
| | Δx | |
14 cze 23:15
Agata: Nikt nie ma pomysłu na te dwa kolejne podpunkty?

2. Wykorzystując różniczkę funkcji f w punkcie x
0 oblicz przybliżoną wartość funkcji w punkcie
x
1=3 (można przyjąć że Δx=0,27)
3. Wyznaczyć elastyczność w x
0 i zinterpretować uzyskany wynik. Korzystając z tej
elastyczności wyznacz przybliżoną wartość f(3).
14 cze 23:46
Vizer: Jako, że zostałem poproszony o głos w tym zadaniu to postaram się co nieco napisać.
Po pierwsze stwierdzenie − monotoniczność w punkcie − jest źle sformułowane, nie można mówić o
tym czy funkcja rośnie/maleje badając tylko punkt, rozumiem w pewnym otoczeniu, na przedziale,
ale nie w punkcie. Zresztą to zostało zauważone przez forumowiczów wyżej.
A jeśli chodzi o drugie zagadnienie to nie mam pojęcia co może się kryć przy wyrażeniu
"przyrost krańcowy"

A tak po za tym to witam Wszystkich
14 cze 23:47
Vizer:
2.
Powinnaś znać wzór na przybliżenie funkcji przy pomocy różniczki :
f(x
0 + Δx) ≈ f(x
0) + f'(x
0)Δx
x
0 = 3
Δx = 0,27
f(3,27) = f(3) + f'(3) * 0,27
| | 4 | |
f(3,27) = 3 + 4ln3 + (1 + |
| ) * 0,27) = ... |
| | 3 | |
14 cze 23:53
Agata: Witam

Niestety to nie ja układałam te zadania i nie odważę się zwrócić uwagę, że jest błąd w
sformułowaniu pytania
14 cze 23:54
Vizer:
Możliwe, ze taki skrót myślowy oznacza pewien przedział otwarty (otoczenie) punktu, ale
przyznam się szczerze, że nie spotkałem się z takim zapisem, wtedy rozwiązanie
asdf jest
prawidłowe
14 cze 23:59
Agata: Po sformułowaniu "przyrost krańcowy" zapisane jest (różniczka) wiec to pewnie równoważne
15 cze 00:06
Agata: Przepraszam że Was tak męczę ale może wiesz jeszcze o co chodzi z tą elastyczność w x0
15 cze 00:08
15 cze 00:23
b.: Dodam może, że z tego, że w jakimś punkcie x0 pochodna jest dodatnia: f'(x0)>0, nie wynika,
że funkcja f jest rosnąca w pewnym otoczeniu x0. [post asdf z 14 czerwca, 22:54 błędnie
sugeruje, że wynika]
Nawet przy dodatkowym założeniu, że f jest wszędzie różniczkowalna, z tego, że f'(x0)>0 nie
wynika, że na pewnym otoczeniu (x0−δ,x0+δ) funkcja f jest rosnąca.
15 cze 10:06
b.: Prawdą jest natomiast, że jeśli f'(x0)>0, to dla x z pewnego otoczenia (x0−δ,x0+δ) zachodzi
f(x)>f(x0), gdy x>x0, oraz f(x)<f(x0), gdy x<x0, tzn. blisko na lewo od x0 są wartości
mniejsze, a na prawo −− większe.
15 cze 10:08