matematykaszkolna.pl
różniczka Agata: Jak sprawdzić czy funkcja f(x)=x +4lnx jest rosnąca w punkcie x0=e?
14 cze 21:55
PW: Rosnąca w punkcie?
14 cze 22:09
Mila: Poczekaj chwilę, Trivial lepiej Ci odpowie.
14 cze 22:09
Bogdan: Punkt to punkt, nic w nim nie może rosnąć ani maleć, ten punkt ma współrzędne (e, e+4), punkt może należeć do wykresy funkcji lub nie i tyle emotka
14 cze 22:10
Mila: PW, nie widziałam Twojego wpisu, miałam na myśli,że Trivial lepiej odpowie niż ja, bo nie wiem o co tutaj chodzi z tą różniczką. emotka Nie chcę, abyś się obraził .
14 cze 22:12
Agata: Może zapiszę całą treść: Sprawdź czy funkcja f jest rosnąca w x0=e i wyznacz przyrost krańcowy(różniczkę ) w tym punkcie.
14 cze 22:15
Mila: rysunekD=(0,)
 4 
f'(x)=1+

i x>0
 x 
 4 
1+

>0 dla x∊D zatem f(x) jest rosnąca
 x 
14 cze 22:16
PW: Mila, nie jestem obraźliwy, a pojęcia różniczki też nie lubię. Różniczka to wyniczek odejmowanka?
14 cze 22:18
Mila: No to czekamy na Triviala, Vizera, Godzia, są na bieżąco z tym materiałem.
14 cze 22:22
Agata: O rany jak Wy nie lubicie to co ja mam powiedzieć dla mnie to jakaś czarna magia
14 cze 22:23
Agata: Ok, może będą tak mili i mi pomogąemotka
14 cze 22:25
asdf: policz pierwszą pochodną i podstaw x0, lub: polciz pierwszą pochodną, przyrównaj do zera i sprawdź wielomian
 4 
1 +

= 0
 x 
x + 4 

= 0, określ dziedzine i masz przedział gdzie rośnie, gdzie maleje.
x 
14 cze 22:41
Agata: Do tego zadania mam jeszcze dwa podpunkty 2. Wykorzystując różniczkę funkcji f w punkcie x0 oblicz przybliżoną wartość funkcji w punkcie x1=3 (można przyjąć że Δx=0,27) 3. Wyznaczyć elastyczność w x0 i zinterpretować uzyskany wynik. Korzystając z tej elastyczności wyznacz przybliżoną wartość f(3). Wierzę, że znajdzie się osoba, która lubi różniczki i pomoże mi to rozwiązaćemotka
14 cze 22:41
Mila: Agatko, nie pamiętam, lubię wszystko w matematyce. Nie chcę Cię w sposób nieświadomy wprowadzić w błąd. Poszukam przykładu.
14 cze 22:45
14 cze 22:46
14 cze 22:46
Agata: Ale trzeba to ograniczyć dziedziną funkcji f czyli D=(0,), więc ten przedział (−,−4) odrzucamy, dobrze myślę?
14 cze 22:47
Agata: Mila, widziałam już ten przykład, bo zawsze w pierwszej kolejności staram się przeszukać forum, żeby nie powtarzać się z zadaniami, ale niestety w tym przypadku nie umiem sobie poradzić z tymi wzorami, nie wiem jak je zastosować.
14 cze 22:52
Mila: Rozważasz w dziedzinie, zobacz pod wskazany adres, tam podany link do różniczek. ASDF, to nie o to chodzi, podałam dobry adres, tam jest podany link do materiałów.
14 cze 22:53
asdf: ale nie interesuje Cie przedział (− ;−4) tylko w punkcie x0 = e musisz zobaczyć jak pochoda wygląda: podstaw e za x:
e+4 4 

= 1+

, e = 2.73 − funkcja rosnie w otoczeniu punktu e
e e 
14 cze 22:54
asdf: Wyslałem linka przedstawiającego interpretacje pochodnej w punkcie − przeciez o to chodzi w tym zadaniu
14 cze 22:56
Agata: Ok już rozumiem, bo nie wiedziałam co mam z tym e zrobić. Dziękuję
14 cze 23:03
Agata:
 f(x−Δx)−f(x) 
a w tym 2 podpunkcie to trzeba policzyć z tego wzoru lim(x→0)

?
 Δx 
14 cze 23:15
Agata: Nikt nie ma pomysłu na te dwa kolejne podpunkty? 2. Wykorzystując różniczkę funkcji f w punkcie x0 oblicz przybliżoną wartość funkcji w punkcie x1=3 (można przyjąć że Δx=0,27) 3. Wyznaczyć elastyczność w x0 i zinterpretować uzyskany wynik. Korzystając z tej elastyczności wyznacz przybliżoną wartość f(3).
14 cze 23:46
Vizer: Jako, że zostałem poproszony o głos w tym zadaniu to postaram się co nieco napisać. Po pierwsze stwierdzenie − monotoniczność w punkcie − jest źle sformułowane, nie można mówić o tym czy funkcja rośnie/maleje badając tylko punkt, rozumiem w pewnym otoczeniu, na przedziale, ale nie w punkcie. Zresztą to zostało zauważone przez forumowiczów wyżej. A jeśli chodzi o drugie zagadnienie to nie mam pojęcia co może się kryć przy wyrażeniu "przyrost krańcowy"emotka A tak po za tym to witam Wszystkichemotka
14 cze 23:47
Vizer: 2. Powinnaś znać wzór na przybliżenie funkcji przy pomocy różniczki : f(x0 + Δx) ≈ f(x0) + f'(x0)Δx x0 = 3 Δx = 0,27
 4 
f'(x) = 1 +

x 
f(3,27) = f(3) + f'(3) * 0,27
 4 
f(3,27) = 3 + 4ln3 + (1 +

) * 0,27) = ...
 3 
14 cze 23:53
Agata: Witamemotka Niestety to nie ja układałam te zadania i nie odważę się zwrócić uwagę, że jest błąd w sformułowaniu pytaniaemotka
14 cze 23:54
Vizer: Możliwe, ze taki skrót myślowy oznacza pewien przedział otwarty (otoczenie) punktu, ale przyznam się szczerze, że nie spotkałem się z takim zapisem, wtedy rozwiązanie asdf jest prawidłoweemotka
14 cze 23:59
Agata: Po sformułowaniu "przyrost krańcowy" zapisane jest (różniczka) wiec to pewnie równoważne
15 cze 00:06
Agata: Przepraszam że Was tak męczę ale może wiesz jeszcze o co chodzi z tą elastyczność w x0
15 cze 00:08
Vizer: Różniczka w punkcie:
 4 
def(x) = f'(e) dx = (1 +

)dx
 e 
Taka jest definicja i tego bym się trzymał. A co do eleatyczności to chyba na wszystkie pytania odpowie ten pdf −> http://www.mm.pl/~mmiszczynski/index/WSEH/Matematyka/Rozniczka_elast_tempo.pdf
15 cze 00:23
b.: Dodam może, że z tego, że w jakimś punkcie x0 pochodna jest dodatnia: f'(x0)>0, nie wynika, że funkcja f jest rosnąca w pewnym otoczeniu x0. [post asdf z 14 czerwca, 22:54 błędnie sugeruje, że wynika] Nawet przy dodatkowym założeniu, że f jest wszędzie różniczkowalna, z tego, że f'(x0)>0 nie wynika, że na pewnym otoczeniu (x0−δ,x0+δ) funkcja f jest rosnąca.
15 cze 10:06
b.: Prawdą jest natomiast, że jeśli f'(x0)>0, to dla x z pewnego otoczenia (x0−δ,x0+δ) zachodzi f(x)>f(x0), gdy x>x0, oraz f(x)<f(x0), gdy x<x0, tzn. blisko na lewo od x0 są wartości mniejsze, a na prawo −− większe.
15 cze 10:08