asymptoty funkcji
Agata: Jak zbadać asymptoty funkcji f(x)= xlnx i g(x)=x*e−x?
14 cze 20:00
AS: Dla funkcji postaci y = f(x):
asymptota pionowa dla x = xo,gdzie xo jest punktem nieciągłości funkcji
asymptota pozioma lub ukośna ma postac y = m*x + n gdzie
| | f(x) | |
m = lim[x→∞] |
| , n = lim[x→∞][f(x) − m*x] |
| | x | |
14 cze 20:24
Agata: proszę pomóż mi to rozwiązać
po skróceniu otrzymuję
m= lim[x→∞] lnx czyli dąży do nieskończoności i co w takim wypadku?
zaś dla funkcji g(x) m=lim[x→∞] e−x dąży do 0 czy coś źle myślę?
14 cze 20:41
Agata: spróbuje ktoś pomóc
14 cze 21:16
14 cze 21:28
Mila: f(x)= xlnx nie ma asymptoty poziomej, ukośnej
i g(x)=x*e−x ma asymptotę poziomą y=0
limx→∞(x*e−x)=0 ( liczysz de l'Hospitalem)
limx→−∞(x*e−x)=−∞ brak asymptoty gdy x→−∞
14 cze 21:41