planimetria
łoś: Przekątne prostokąta przecinają się pod kątem 30 stopni. Dłuższy bok prostokąta ma długość 8
cm. Oblicz pole koła opisanego na tym prostokącie.
14 cze 17:19
5-latek: No to losiu zaczynamy
1. Narysuj prostokat ABCD (oznaczenia standard ) i dwie przekatne .Punkt przeciecia sie
przekatnych AcC i BD oznacz jako S Wiemy z e AB=8cm i Przekatne przecienaja sie pod katem
30 stopni wiec kat BSC =30 stpni
Co wiemy o przekatnych w prostokacie ? Wiemy ze sa jednakowej dlugosci i przecinaja sie w
polowie .
To z tego wynika ze dlugosc odcinka SB= dlugosci odcinka SC czyli SB=SC to jesli tak to juz
wiemy ze trojkat BSC jest trojkatem rownoramiennym i
Wiedzac ze trojkat BSC jest trojkatem rownoramiennym to kat SBC jest jest rowny katowi SCB .
czyli kat SBC= katowi SCB.
MIare kata SBC policzymy latwo bo tak 180−30=150 stopni :2 (bo katy sa rowne ) =75 stopni
To jesli kat SBC=75 stopni to kat ABD =90−75=15 stopni .
Teraz wiemy ze Promien kola opisanego na prostokacie ABCD jest rowny polowie przekatnej
14 cze 18:03
5-latek: Za szybko wyslalem
| | AB | |
Wiec z rysunku widac ze cos15= |
| wiec wylicz z tego przekatna BD −− cos15 znajdz w |
| | BD | |
tablicach (lub oblicz ze wzoru polowkowego bo znasz cos 30)−−wybor nalezy do Ciebie Teraz
| | 1 | |
jesli wiemy ze R= |
| BD to policz R a pole kola P kola=4*Pi*R 2 i koniec zadania  |
| | 2 | |
14 cze 18:14
Mila:
5−latku,jak się dawniej nazywałeś?
14 cze 21:49
5-latek:
14 cze 22:14
5-latek: Milu a mozesz rysynek do tego dac na forum . Dziekuje bardzo i pozdrawiam
14 cze 22:16
Mila:
Rysunek do zadania Łosia?
14 cze 22:27
5-latek: Tak Milu. Tylko cos los tu nie zaglada
14 cze 22:29
14 cze 22:33
Mila:
14 cze 22:36
Mila: Nie przejmujmy się Gaussem. Student sam ma pracować, to prosta metoda.
14 cze 22:38
5-latek: Dziekuje

Bede musial jednak kogos poprosic zeby mnie nuczyl robic rysunki na forum
14 cze 22:40
Mila: Masz opcję "rysuję" . Kliknij.
Spróbuj cokolwiek rysować, masz tam ikonki.
14 cze 22:42
5-latek: Milu . Naprawde staram sie tam cos rysowac ,ale
PW mowil tez ze to normalny horor .
A co sadzisz o tym ?
https://matematykaszkolna.pl/forum/206782.html
Trzeba chyba bedzie jakiegos mlodego zlapac niech pokazuje moze na ofisie jak rysowac.
14 cze 22:50
Mila:
To jest proste rysowanie, ale trzeba poćwiczyć.
14 cze 22:55
Eta:
14 cze 23:55
bezendu:
15 cze 00:04
5-latek: WItaj
Eta
jak zawsze jestes bezbledna
15 cze 00:05