5-latek: TO o napisales to sa rownania bo jest =0 a nie ≤≥<>0
bezendu dal Ci link wiec moze laskawie spojrzysz na to
No to jak juz przejrzales tresc to np 1
−Postac ogolna rownania kwadratowego jest taka
ax2+bx+c=0 iz tej postaci odczytujemy
wspolczynniki a b i c potrzebne do wyznaczenia delty bo w zaleznosci jaka ona jest czy =0 czy
<0 ,czy >0 to widzimy ile jest rozwiazan
Piszemy nasze rownanie −3x
2−5x−6=0 . Patrzymy i widzimy ze jest to postac ogolna (ta
czerwona )
I teraz to co stoi przy x
2 bedzie naszy wspolczynnikiem a . To co stoi przy x bedzie mnaszy
wspolczynnikiem b , c jest to wyraz wolny i w naszym przykladzie =−6 . No to mozemy zapisac ze
a=−3 b=−5 i
c=−6
Majac wyznaczone wspolczynniki a,b i c liczymy delte wiec
delta =b2−4a*c to podstawiamy
do wzoru i mamy delta =(−5)
2−4*(−3)*(−6)=25−72=−47<0 nie ma rozwiazan .
Zrob tak pozostale
Poza tym to jestem bardzo zatrwozony tym ze sa tak duze klopoty z liczeniem tak prostych
rownan