Zadanie z wielomianami - pilnie potrzebna pomoc! mam to na jutro
Agness: Zad. 1
Rozłóż na czynniki :
a) x
2 − xy − 2y + 2x
b) x
4 − 24x
2 + 80
c) 27 − 64
3
Zad.2
Ile ma rozwiązań?
x
2(x
2 − 4)*(x
2 + 5) = 0
Zad.3
Jaki jest zbiór rozwiązań?
x
5 + x
2 − 5x − 5 = 0
Zad. 4
Jaką wartość przyjmuje
| | 3 | | 1 | |
W(x) = (x + 2)(82 + |
| dla x= − |
| |
| | 2 | | 2 | |
Zad.5
Oblicz a i b pierwiastkami 1 i 2
W(x) = x
3 + ax
2 − bx − 6
Zad. 6
Oblicz i uporządkuj wielomian
(x−3)
3 + 2(6x+5)
2 − (8x−5)(8x+5) − (x+3)
3
13 cze 21:51
vizer: ale do dupy masz te zadania − nie pomoge ;<
13 cze 21:59
Agness: Kurcze ;< jutro ostatni termin mam... muszę to zdać, a tak jak mówisz są do dupy
13 cze 22:00
vizer: może wejdzie ktoś ogarniety i pomoze − zaczekaj
13 cze 22:01
Agness: No mam nadzieje, bo masakra będzie...
13 cze 22:02
bezendu: wzory skróconego mnożenia
13 cze 22:04
vizer: bezendu tylko ja sam nie wiem o co tu chodzi więc rozpisz sie trochę to i mi pomożesz
13 cze 22:04
Vizer: Co to za podrabianie nicków?
13 cze 22:05
Agness: No prosiłabym krok po kroku..
13 cze 22:05
vizer: oj nie widziałem że już taki jest wybacz
13 cze 22:05
weronika: ad.1.
a) x(x−y)+2(x−y)= (x+2)(x−y)
13 cze 22:06
TO ja :): Wera z tym mam taki sam problem chyba jak Agnes mogę prosić o konkretne rozwiązanie ?
13 cze 22:07
Antek: Mam podobny sprawdzian jutro tzn ostateczny moge tak samo jak kolega wyżej prosić o rozwiązania
?
13 cze 22:09
weronika: ad.2
x2(x−2)(x+2)(x2 +5) = 0
czyli: x=0 v x=2 v x=−2
odp. 3 rozwiązania
13 cze 22:09
bezendu: nagle cała Polska ma ten sam problem i nie chcę im się zajrzeć do wzorów skróconego mnożenia

podejrzane

a może to jedna i ta sama osoba próbuję być zabawna i pisze używając kilku
nicków

zgadałem
13 cze 22:12
Antek: Bezendu akurat z tego co widze chodze do szkoły w tym samym rejonie co Agness moze i
nauczyciel ten sam ? nie wiem zresztą tak czy siak jak powiedziała to moja matematyczka jutro
ostatnia szansa więcej nie będzie a też mam wielomiany ale spr pewnie inny ;<
13 cze 22:14
13 cze 22:15
Antek: teoria która uczę się od 3 lat i wiec 5 przez 8 z tego a rozwiązania tych zadań mogę porównać
ze swoimi i z tego może coś wyjść a jutro o 9 to zaliczam.
13 cze 22:16
bezendu: Zadanie 5
1+a−b−6=0
8+4a−2b−6=0
rozwiąż sobie ten układ
13 cze 22:17
Agness: Kurcze już ta godzina, a ja mam na jutro inną pracę też do zaliczenia, więc uprzejmie proszę o
pomoc krok po kroku. Posiedziałabym przy tym, ale zapewne, by mi to zajęło sporo czasu.
13 cze 22:18
Antek: nic z tego nie rozumiem ... co to ma do 5 ?
13 cze 22:18
weronika: ad.5.
W(1)= 0 ∧ W(2)=0
W(1)= 1+a−b−6 =0
W(2)= 8+4a−2b−6 =0
a−b=5
4a−2b=−2
a=5+b
4(5+b)−2b=−2
20+4b−2b+2=0
2b=−22
b=−11
a=5+b=5−11= −6
13 cze 22:19
Antek: Wera życie mi ratujesz

!
13 cze 22:20
weronika: heh a ja mam jeszcze zadania z matmy rozszerzonej do zrobienia na jutro, ale mi się nie chce

bo odkryłam właśnie to forum i wolę rozwiązywać ludziom jakieś proste zadania, niż głowić się
nad "wykaż, że..."
13 cze 22:23
Antek: ohoho ty masz super

ja z tej maty nic zupelne 0 ...
MOge jeszcze prosic o zada 4 ?
13 cze 22:24
Agness: Dzięki Weronika − doceniam to
13 cze 22:24
weronika: ad.4.
W(−1/2)=(−1/2 +2)*(64+3/2)=(3/2)*(131/2)=196,5
13 cze 22:26
weronika: dlaczego mam super?
13 cze 22:27
weronika: nie ma co doceniać, jak łatwe zadania to się z chęcią rozwiązuje
13 cze 22:28
Antek: Wera super że to rozumiesz

!
Zostało jeszcze tylko z 1 zadania b) i c)
13 cze 22:29
bezendu: @weronika masz błąd wynik to 98,25..
13 cze 22:29
Antek: aaa i jeszcze 3 zadanie !
13 cze 22:30
Antek: bezendu jak do tego doszedles ?
13 cze 22:30
weronika: faktycznie w zad.4 wynik to 98,25

musiałam coś źle podstawić
13 cze 22:32
13 cze 22:33
weronika: ej a w zad 3 na pewno jest x5? przypadkiem nie x3?
13 cze 22:33
Agness: Oj sorka jest tam x
3
13 cze 22:34
bezendu:
x3+x2−5x−5=0
x2(x+1)−5(x+1)=0
(x+1)(x−√5)(x+√5)=0
x=−1 lub x=−√5 lub x=√5
13 cze 22:36
weronika: zad.3
x3 + x2 − 5x − 5=0
x2(x+1) − 5(x+1)=0
(x2 − 5)(x+1)=0
x2−5=0 v x+1=0
x=−√5 v x=√5 v x= −1
13 cze 22:40
Agness: Zad 1 w c zapomiałam dać x czyli 27 − 64x2
13 cze 23:00
Agness: 27 − 64x3 kurde xD
13 cze 23:01
weronika: zad. 1. c (wzór skróconego mnożenia)
33 − 4x3 = (3−4x)(9+12x+16x2)=(3−4x)(3+4x)(3+4x)
13 cze 23:10
Agness: tak jak te zadanie 4 to tam jest 8x2
Sorka ludziska, ale chyba już spie ;x
13 cze 23:10
Agness: Mogę prosić o jeszcze raz zad 4?
tam obok 8 jeszcze x bedzie czyli 8x2
13 cze 23:15