Oblicz pole koła wpisanego w trójkąt
Natalia: Najdłuższy bok trójkąta ABC ma 8 cm długości, a miary jego kątow są w stosunku 2:1:1.
Oblicz pole trojkąta ABC oraz pole koła wpisanego w trojkąt ABC.
Pole obliczyłam tak, proszę o sprawdzenie :
180st:2=90st 90st:2=45st.
Dwa kąty są równe 45st, a jeden 90st więc jest to trójkąt prostokątny równoramienny. Najdłuższy
bok ma 8 cm, czyli musi to być przeciwprostokątna, bo ona zawsze jest najdłuższa.
Z Pitagorasa= x²+x²= 8²
2x²= 64 |:2
x²= 32 |√
x= 4√2
Mamy obliczone wszystkie boki:
przeciwprostokątna=8
każda z dwóch przyprostokątnych=4√2
P=4√2*4√2/2=32:2= 16
tylko nie wiem jak obliczyć pole tego koła
13 cze 17:04
Dziabong: Pole okręgu można by obliczyć z tego wzoru
542
13 cze 17:08
Dziabong: Również można z wzoru z tablic maturalnych czyli
a=4
√2, b= 4
√2, c = 8
r = p−c
Albo z pola
P = rp
13 cze 17:16
Mila:
Natalio, ustaliłaś, że to trójkąt prostokątny równoramienny.( patrz rysunek)
c=8 ,= dł. przeciwprostokątnej
c
2=a
2+a
2
2a
2=64
a
2=32
a=4
√2
16=((4
√2+4)*r /*(4
√2−4) [ wzór: (a−b)*(a+b)=a
2−b
2)
16*(4
√2−4)=(32−16)*r
r=4
√2−4
P
◯=π*r
2
P
◯=π*(4
√2−4)
2 dokończ
13 cze 17:37