Napisz równanie
natii: Napisz równanie prostej symetralnej przechodzącej przez punkt a i b. A=(3,4) B=(1,5)
13 cze 16:53
13 cze 16:59
natii: Ale mi tu jakieś głupoty wychodzą...
13 cze 17:47
13 cze 18:02
natii: nieee, heh
13 cze 18:03
bez: 
a co gotowca chcemy?
13 cze 18:04
natii: no co ty, to z powtórzenia, ale na klasówce pewnie będzie to samo ale zmienione dane. Ale nie
wychodzi mi jak to gówno liczę..
13 cze 18:08
natii:
13 cze 18:08
PW: Samo pierwsze polecenie jest głupotą.
Co to znaczy "prosta symetralna przechodząca przez punkt a i b?
13 cze 18:25
natii: ja tego zadania nie konstruowałam, tak miałam napisane i próbuję to zrobić...
13 cze 18:37
natii: no pomóżcie mi to rozwiązać
13 cze 19:18
5-latek: Ale czasem trzeba myslec ci sie pisze
Jesli ma byc symetralna to nie moze przechodzic przez dwa rozne punkty odcinka tak jak napisal
PW tylko przez konkretny punkt a my wiemy jaki (srodek odcinka ) i jeszcze do tego ma
byc do tego odcinka prostopadla . I to nie jest zadne gowno tylko zadanie od ktrorego moze
zalaec ocena jaka dostaniesz
Teraz policz wspolrzedne srodka odcinka |AB| . masz na to wzor .
13 cze 19:28
Mila:

A=(3,4) B=(1,5)
Nati ,po pierwsze bez nerwów, po drugie rysunek.
(I )sposób , jak u Camusa
a) środek AB
S=(2; 4,5) Patrz rysunek
b) równanie prostej AB ( tylko wsp. a)
y=ax+b
4=3a+b
| | −1 | |
5=a+b odejmuję stronami: −1=2a⇔a= |
| |
| | 2 | |
symetralna odcinka AB jest do AB prostopadła⇒
| | 1 | |
s: y=2x+b i S∊s⇔4,5=2*2+b ⇔b= |
| |
| | 2 | |
Drugi sposób
Symetralna odcinka jest zbiorem punktów jednakowo odległych od końców odcinka
P(x,y) − punkt symetralnej AB
√(x−3)2+(y−4)2=
√(x−1)2+(y−5)2 /
2
x
2−6x+9+y
2−8y+16=x
2−2x+1+y
2−10y +25
−6x−8y+25=−2x−10y+1+25
2y=4x+1
13 cze 19:44
natii: dziękuję
13 cze 20:08
Mila:
13 cze 20:51