Prawdopodobieństwo
MM: Prawdopodobieństwo wyprodukowania sztuki wadliwej wynosi 2/100. Jakie jest prawdopodobieństwo
że w partii 10 sztuk:
a)znajda się dwie wadliwe?
b) będą co najwyżej 4 wadliwe?
a)
2/100 * 10/100 = 0.20

b)
13 cze 13:03
13 cze 13:05
aniabb:
a) 45•(0,02)2•(0,98)8 = 0,0153137344064721408
b)żadna +jedna + dwie + trzy + cztery wadliwe
0,9810 + 10•(0,02)1•(0,98)9 + 45•(0,02)2•(0,98)8 + 120•(0,02)3•(0,98)7 +
210•(0,02)4•(0,98)6=
13 cze 13:11
MM: Prawdopodobieństwo że żadna nie będzie wadliwa to chyba 0.02
10 
a nie 0.98
10 
?
13 cze 19:38
MM: Tak?
13 cze 20:44
MM: Odświeżam bo bez tego nie mogę dalej iść z materiałem
13 cze 21:15
MM: Odświeżam
13 cze 21:57