Napisz wzór funkcji
natii: Napisz wzór funkcji f(x)= 5/x i podaj równania asymptot gdy jej wykres przesunięto:
a) 3 jednostki w lewo
b) 6 jednostek w prawo
c) 2 jednostki w górę i 4 w lewo (wykonaj rysunek i podaj własności)
d) 8 jednostek w prawo i 1 w dół
13 cze 12:35
aniabb:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1446.html
a) f(x)= 5/(x+3) asymptota pionowa x=−3 asymptota pozioma y=0
b) f(x)= 5/(x−6) asymptota pionowa x=6 asymptota pozioma y=0
c) f(x)= 5/(x+4)+2 asymptota x=−4 asymptota pozioma y=2
d) f(x)= 5/(x−8)−1 asymptota x=8 asymptota pozioma y=−1
13 cze 12:42