Oblicz pole rombu
Adi: Stosunek długości przekątnych rombu o boku 17 jest równy 5:3 . Oblicz pole rombu
13 cze 10:48
wredulus_pospolitus:
rysunek chociaż zrobiony
13 cze 10:49
wredulus_pospolitus:
to narysuj ... znasz stosunek przekątnych rombu (które jak wiesz przecinają się pod kątem
prostym)
zaznacz trójkąt prostokątny
i wyznacz dlugości przekątnych
13 cze 10:50
Adi:

Tylko to i bok 17 .
13 cze 10:53
wredulus_pospolitus:
tak ... czyli przeciwprostokątna
natomiast znasz proporcje przekątnych i z tego wychodzi proporcja przyprostokątnych
stosujesz tw. pitagorasa i już znasz długości przyprostokątnych
a stąd masz długości przekątnych
13 cze 10:58
Adi:

a jeżeli zrobię to tak to też będzie dobrze ? przyprostokątna ma 17 , tam jest kąt prosty i dwa
pozostałe katy mają 45' , i dalej sin45' = h/17 ... √2/2 = h/17 , pomnożę na krzyż i wynik
tego da połowę jednej przękątnej?
13 cze 11:04
aniabb: pozostałe kąty nie muszą mieć 45°
lepiej z pitagorasa
13 cze 11:42
aniabb:

wylicz x .... 5x to połowa jednej przekątnej .. 3x to połowa drugiej
jak był stosunek 5:3 to na 100% kąty nie mają 45°
13 cze 11:44
Adi: Jak wyliczyć x?
13 cze 12:15
13 cze 12:43
kulfon: za pomocą twierdzenia pitagorasa.
13 cze 12:43
kulfon: niektorzy ludzie to naprawde betony
13 cze 12:44
5-latek: no np tak (5x)2+(3x)2=172 i dalej licz
13 cze 12:44
5-latek: Tylko pamietaj ze dostaniesz dwa rozwiazania i jedno bedziesz musial odrzucic. Dlaczego ?
13 cze 12:51