proszę o pomoc, trygonometria
a: jeżeli sinα= − 1/3 i ctgα<0 to w której ćwiartce leży końcowe ramię ? potrzebuję naprowadzenia
i matody a nie wyniku, muszę to zroumiec
12 cze 21:33
12 cze 21:36
vitek1980: znaki funkcji trygonometrycznych w poszczególnych ćwiartkach układu warto znać
skorzystaj z definicji f. trygon. kąta skierowanego:
| | y | |
sinα= |
| , r>0 ponieważ sin<0 więc y<0 ⇒ ćwiartka III lub IV |
| | r | |
| | x | |
ctgα= |
| , ctg<0 i y<0 więc x>0 ⇒ ćwiartka I lub IV |
| | y | |
z powyższych analiz wynika, że jest to ćwiartka IV
12 cze 21:37
a: tak, wlasnie sama na to wpadlam, dzieki
12 cze 21:38