funkcje kwadratowe
lovki: Rozwiąż równanie 16−(3x−1)2=0 BARDZO PROSZĘ O POMOC. Wiem że trzeba obliczyć z delty..
12 cze 20:04
kulfon: No to trzeba w końcu zajrzeć do zeszytu z matematyki jeśli cokolwiek sie w nim pisało, albo
chociaz do podręcznika. A jak nie to poczytać troche informacji w internecie, np tu:
https://matematykaszkolna.pl/strona/54.html
Koniec roku już blisko, jak się nie umie nawet delty policzyć to proponuje zostać jeszcze rok w
klasie.
12 cze 20:18
PW: A po co zaraz Δ?
16 = (3x−1)2
Prosty wniosek:
42 = (3x−1)2
a więc
3x−1 = 4 lub 3x−1 = −4.
Robienie wszystkiego za pomocą Δ to walenie młotkiem.
12 cze 20:20