planimetria
Na jutro: 1) Miary kątów trójkąta są równe α+10°, α+20°. Miara największego kąta tego trójkąta jest
równa?
2) Dwa boki trójkąta mają długości 5,8 cm. Trzeci bok tego trójkąta może mieć długość?
3) Dany jest trójkąt T o bokach długości 2,3,4. Wskaż długości boków trójkąta podobnego do
trójkąta T.
4) Dane są dwa kwadraty k1, o boku 8cm i k2 o obwodzie 12cm. Skal podobieństwa kwadratu k2
do...( tu jakieś słowo) k1 jest równa?
5) Pionowy słupek o wysokości 90 cm rzuca cień długości 60cm. W tej samej chwili stojąca obok
wieża rzuca cień długości 12cm. Jaka jest długość wieży?
6) Miara jednego z kątów ostrych trójkąta prostokątnego jest 4 razy większa od miary drugiego
kąta ostrego. Oblicz miary najmniejszego kąta w tym trójkącie.
7) Oblicz pole kwadratu wpisanego w okrąg o promieniu 4cm.
8) Bok trójkąta równobocznego ma długość √2. Oblicz promień okręgu opisanego na tym trójkącie.
12 cze 15:35
Eta:
12 cze 16:55
12 cze 17:10
5-latek: Dzien dobry
Eta 
. Widzisz zadnego trudu i wysilku sobie nie zadal tylko na forum
12 cze 17:12
Eta:
Witam

Wszystko dlatego,że za dużo
gotowców "niektórzy" podają !
12 cze 17:16
Na jutro: Ja te zadania, znaczy wiekszosc, procz dwoch sam zrobilem, tylko wolalem sie upewnic czy mam
dobrze
12 cze 18:04
Na jutro: w 8 zadaniu r wynosi 3√3 czy 1/3√3 ?
12 cze 18:08
Na jutro: Liczylem na dwa sposoby i nie wiem wlasnie w ktorym robie zle
12 cze 18:08
12 cze 18:12
Na jutro: R=√6/2
12 cze 18:15
Eta:
12 cze 18:17
Na jutro: zle przepisalem, moj blad. Mam pytanie odnosnie 6 zadania. Czy dobrze zrobilem.
x+4x=90
5x=90
x=18
4*18=72 katy 18 i 72
12 cze 18:20
Eta:
dobrze
12 cze 18:21
pigor: 2) Dwa boki trójkąta mają długości 5,8 cm. Trzeci bok tego trójkąta może mieć długość ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
np. niech ma dl. x= ? , to własności długości z nierówności trójkąta
x< 5+8 i 5< x+8 i 8< 5+x ⇔ x< 13 i x > −3 i x >3 ⇔ 3< x< 13 ⇔ x∊(3;13).
12 cze 18:26
Na jutro: Napisze 2 zadania, stwierdzisz czy mam dobrze.
2 zadanie byly odpowiedzi A−13 B−8 C−3 D−2
5+8=13 8−5=3 3>c>13 Czyli 13 odpada 2 odpada i 3 odpada, czyli odpowiedz B jest prawidlowa
3 zadanie byly odpowiedzi A−3,5,6 B−5,5,9 D−4,7,10 C−5,(Nie wiem co ale w ulamki w mianowniku
jest 2 x/2),10, czyli C−5,x,10
2+3+4=9
A=14:9=1,5 dziele kazda liczbe, czyli 3:2, 5:3 6:4 i ma mi wyjsc 1,5 w kazdym ( tutaj nie
wychodzi)
B=19:9=2,1 tak samo 5:2 5:3 9:4 nie wychodzi
D=21:9=3,3 4:2 3:7 10:4 nie wychodzi
Czyli odpowiedz C, jedynie zostaje.
Dobrze zrobilem?
12 cze 18:31
Mila:
Zadanie 2 :
wypisz dwa dane boki, dopisz trzeci
5,8,
13 badasz sumę dwóch mniejszych: 5+8=13 odp. nie
5,8,
8 badasz sumę dwóch mniejszych:5+8>8 odp.tak
koniec
odp.
B
zadanie 3.
2,3,4 dane boki Δ
| | 3 | | 1 | | 5 | | 2 | |
A)3,5,6 badasz ilorazy: |
| =1 |
| , |
| =1 |
| nie |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | |
B) 5,5,9 Nie bo Δ jest równoramienny a dany różnoboczny
| | x | | 5 | | 10 | | 5 | |
C) 5, |
| ,10, ilorazy: |
| , |
| = |
| może będzie ? |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| | 4 | | 7 | |
D)4,7,10 ilorazy: |
| =2, |
| ≠2 nie |
| | 2 | | 3 | |
zostaje odp. C
12 cze 18:52
Na jutro: Mój sposób jest zły? w trzecim zadaniu?
12 cze 18:55
Mila:

5)Pionowy słupek o wysokości 90 cm rzuca cień długości 60cm. W tej samej chwili stojąca obok
wieża rzuca cień długości 12cm. Jaka jest długość wieży?
12 m?2
12m
Ukladasz proporcję:
6H=12*9
dokończ
12 cze 18:59
Na jutro: 5 zadanie zrobilem, mam pytanie odnosnie 3, czy moj sposob jest zly, czy tez moze byc?
12 cze 19:01
Mila: Może w moim sposobie mniej czasu potrzeba.
12 cze 19:07
Na jutro: Dzieki za pomoc
12 cze 19:16