zadanie z rachunku prawdop.
Karolynqa: w urnie moze byc 4 lub 5 kul z tym samym prawdopodobienstwem . Kule sa ponumrowane kolejnymi
liczbami naturalnymi od 1 wzwyż. Losujemy kolejno bez zwracania dwie kule i zapisujemy ich
numery w kolejnosci wylosowania. Obliczyc prawdopodobienstwo ze w urnie były 4 kule jesli
liczba utworzona z zapisanych cyfr okazała sie byc mniejsza niz 44 ?
Prosze o odpowiedź
12 cze 13:10
b.: p−stwo warunkowe
1020: bierzemy
A = { w urnie były 4 kule },
B= { utworzona liczba była mniejsza od 44 }
wystarczy teraz policzyć P(A n B) oraz P(B) = P(A n B) + P(B \ A), czyli wystarczy P(B\A)
12 cze 13:21
Karolynqa: dziękuje. a potrafiłbyś zrobic zadanie:
Drut o długości 20 przecinamy w przypadkowym miejscu. Nastepnie dwa otrzymane kawałki
przecinamy w ten sam sposób aby otrzymanych fragmentów drutu moc zespawac prostokątna ramke.
Jaka jest sznsa ze pole drutu nie przekroczy 21?
Prosze o odzpowiedź .
12 cze 13:30
12 cze 13:37