matematykaszkolna.pl
geometria analityczna julaa: PunktA(−5,2) i B(−3,−2) są kolejnymi wierzchołkami prostokąta ABCD, a punkt S(−1,−1,5) jest środkiem symetrii tego prostokąta. Wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków prostokąta ABCD i oblicz hjego pole. chociaż powiedzcie od czego zacząć
11 cze 21:47
julaa: pomoże ktoś?
11 cze 21:59
5-latek: Zacznij od narysowania ukladu wspolrzednych i zaznaczeniu podanych punktow A teraz sie zastanow czy punkt S(−1,−1,5 ) moze byc srodkiem symetrii tego powstalego prostokata Jesli nie to dlaczego .
11 cze 22:15
julaa: DLACZEgo nie może, moze chyba
11 cze 22:20
5-latek: mam pytanie . czy zrobilas rysunek ? jesli tak to postaraj sie zbudowac prostokat wiedzac o tym ze dwa przylegle ramiona prostokata przecinaj sie pod katem prostym i przeciwlegle ramiona sa do siebie rownolegle . czy ten punkt S bedzie lezal na prostokacie czy poza nim. DRugie pytanie . Czy wiesz gdzie lezy srodek symetrii prostokata . Co to w ogole jest . tak na marginesie podejrzewam ze ten punkt ma wspolrzedne S(−1,1,5) Jesli nie zrobilas rysunku to ciezko mi bedzie Ci pomoc . Ja zrobilem emotka
11 cze 22:32
julaa: no zrobiłam i w sumie tego nei widzę, ale średio już kontaktuje. poza tym to co to za zadanie?D:
11 cze 22:38
6-latek: My takie zadanka w przedszkolu robimy emotka
11 cze 22:39
julaa: nie wątpię
11 cze 22:43
julaa: więc co tou ma być za odp?
11 cze 22:46
5-latek: 6−latek. To Ty i tak jestes szczesliwy bo juz pojdziesz do zerowki a ja do 6−cio latkow emotka Jula to z adanie jest bardzo proste pomijajac kwestie wspolrzednych punktu S musimy wiedziec ze ten punkt to punkt przeciecia sie przekatnych prostokata . Dzieli on przekatna na polowe czyli jest srodkiem przekatnej . Bedzie on srodkiem przekatnej AC i BD prostokata . To wobec tego znajac wspolrzedne punktu A i wspolrzedne punktu S ze wzoru na srodek odcinka mozemy obliczyc wsolrzedne punktu C To samo znajac wspolrzedne punktu B i punktu S obliczymy wspolrzedne punktu D
 xA+xC 
np xs=

wyznaczysz z tego xC
 2 
 yA+yC 
ys=

wyznaczysz z tego yC i masz wspolrzdne punktu C
 2 
Tak samo dla punktu D . Wspolrzedne sa zalatwione Teraz pole i tak np P=|AB|*|BC| Ze wzoru na dlugosc odinka policz dlugosc odcinka |AB| i |BD| pomnoz je i masz pole. WIdzisz ze bylo wiecej pisania niz bedzie liczenia emotka
11 cze 23:06
5-latek: DO obliczen jesli sie nie pomylilas i masz podane S(−1,−1,5) przyjmnij punkt S(−1,1,5)
11 cze 23:12
Eta: rysunek S(−1; +1,5) S jest środkiem odcinków (przekątnych prostokąta) BD i AC
 xD+xB yD+yB 
to:

= xS i

= yS
 2 2 
xD= 2xS−xB i yD= 2yS−yB xD= −2+3 i yD= 3+2 xD= 1 i yD= 5 ⇒ D(1,5) podobnie: xC= 2xS−xA i yC= 2yS−yA xC=......... i yC−.... dokończ
11 cze 23:17
5-latek: Dobry wieczor Eta . Jednak jestes niezastapiona emotka Widzisz ile ja sie musze napisac zeby wytlumaczyc . Teraz Jula sobie zobacz na rysunku czy punkt S (−1,−1,5) bedzie tym o ktory chodzi .
11 cze 23:24
Eta: Witaj "wnusiu" ... 5−latku emotka
11 cze 23:31
5-latek: Zobaczymy czy podziekuje chociaz emotka
11 cze 23:52
Kriss: widze jula nie podziekowala, ale ja niezmiernie dziekuje emotka
13 cze 20:48
5-latek: emotka
14 cze 00:35
Martkiaa: Jak to zrobić : Punkt A=(2,−3) jest środkiem odcinka AB. Wiedząc, że A=(−6,−5) wskaż punkt B ? Proszę pomocyy !
21 lis 09:56
5-latek: oznaczmy przez P a nie przez A punkkt ktory jest rodkiem odcinka AB
 xA+xB 
wobec tego xp=

wyznacz z tego xB
 2 
 yA+yB 
tez yS=

wyznacz z tego yB i mamz wsporzedne punktu B
 2 
skorzystalem z tego https://matematykaszkolna.pl/strona/1750.html
21 lis 10:08