geometria analityczna
julaa: PunktA(−5,2) i B(−3,−2) są kolejnymi wierzchołkami prostokąta ABCD, a punkt S(−1,−1,5) jest
środkiem symetrii tego prostokąta. Wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków prostokąta
ABCD i oblicz hjego pole. chociaż powiedzcie od czego zacząć
11 cze 21:47
julaa: pomoże ktoś?
11 cze 21:59
5-latek: Zacznij od narysowania ukladu wspolrzednych i zaznaczeniu podanych punktow
A teraz sie zastanow czy punkt S(−1,−1,5 ) moze byc srodkiem symetrii tego powstalego
prostokata
Jesli nie to dlaczego .
11 cze 22:15
julaa: DLACZEgo nie może, moze chyba
11 cze 22:20
5-latek: mam pytanie . czy zrobilas rysunek ? jesli tak to postaraj sie zbudowac prostokat wiedzac o
tym ze dwa przylegle ramiona prostokata przecinaj sie pod katem prostym i przeciwlegle
ramiona sa do siebie rownolegle . czy ten punkt S bedzie lezal na prostokacie czy poza nim.
DRugie pytanie . Czy wiesz gdzie lezy srodek symetrii prostokata . Co to w ogole jest .
tak na marginesie podejrzewam ze ten punkt ma wspolrzedne S(−1,1,5)
Jesli nie zrobilas rysunku to ciezko mi bedzie Ci pomoc . Ja zrobilem
11 cze 22:32
julaa: no zrobiłam i w sumie tego nei widzę, ale średio już kontaktuje. poza tym to co to za
zadanie?D:
11 cze 22:38
6-latek: My takie zadanka w przedszkolu robimy
11 cze 22:39
julaa: nie wątpię
11 cze 22:43
julaa: więc co tou ma być za odp?
11 cze 22:46
5-latek: 6−latek. To Ty i tak jestes szczesliwy bo juz pojdziesz do zerowki a ja do 6−cio latkow

Jula to z adanie jest bardzo proste
pomijajac kwestie wspolrzednych punktu S musimy wiedziec ze ten punkt to punkt przeciecia sie
przekatnych prostokata . Dzieli on przekatna na polowe czyli jest srodkiem przekatnej .
Bedzie on srodkiem przekatnej AC i BD prostokata .
To wobec tego znajac wspolrzedne punktu A i wspolrzedne punktu S ze wzoru na srodek odcinka
mozemy obliczyc wsolrzedne punktu C
To samo znajac wspolrzedne punktu B i punktu S obliczymy wspolrzedne punktu D
| | xA+xC | |
np xs= |
| wyznaczysz z tego xC |
| | 2 | |
| | yA+yC | |
ys= |
| wyznaczysz z tego yC i masz wspolrzdne punktu C |
| | 2 | |
Tak samo dla punktu D .
Wspolrzedne sa zalatwione Teraz pole i tak np P=|AB|*|BC|
Ze wzoru na dlugosc odinka policz dlugosc odcinka |AB| i |BD| pomnoz je i masz pole.
WIdzisz ze bylo wiecej pisania niz bedzie liczenia
11 cze 23:06
5-latek: DO obliczen jesli sie nie pomylilas i masz podane S(−1,−1,5) przyjmnij punkt S(−1,1,5)
11 cze 23:12
Eta:
S(−1;
+1,5)
S jest środkiem odcinków (przekątnych prostokąta) BD i AC
| | xD+xB | | yD+yB | |
to: |
| = xS i |
| = yS |
| | 2 | | 2 | |
x
D= 2x
S−x
B i y
D= 2y
S−y
B
x
D= −2+3 i y
D= 3+2
x
D= 1 i y
D= 5 ⇒
D(1,5)
podobnie: x
C= 2x
S−x
A i y
C= 2y
S−y
A
x
C=......... i y
C−.... dokończ
11 cze 23:17
5-latek: Dobry wieczor
Eta . Jednak jestes niezastapiona

Widzisz ile ja sie musze napisac
zeby wytlumaczyc .
Teraz Jula sobie zobacz na rysunku czy punkt S (−1,−1,5) bedzie tym o ktory chodzi .
11 cze 23:24
Eta:
Witaj "
wnusiu" ...
5−latku
11 cze 23:31
5-latek: Zobaczymy czy podziekuje chociaz
11 cze 23:52
Kriss: widze jula nie podziekowala, ale ja niezmiernie dziekuje
13 cze 20:48
5-latek:
14 cze 00:35
Martkiaa: Jak to zrobić : Punkt A=(2,−3) jest środkiem odcinka AB. Wiedząc, że A=(−6,−5) wskaż punkt B ?
Proszę pomocyy !
21 lis 09:56
5-latek: oznaczmy przez P a nie przez A punkkt ktory jest rodkiem odcinka AB
| | xA+xB | |
wobec tego xp= |
| wyznacz z tego xB |
| | 2 | |
| | yA+yB | |
tez yS= |
| wyznacz z tego yB i mamz wsporzedne punktu B |
| | 2 | |
skorzystalem z tego
https://matematykaszkolna.pl/strona/1750.html
21 lis 10:08