Oblicz długość odcinków, na jakie wysokość ta podzieliła przeciwprostokątną.
Aneta: W trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych długości 3 i 4 poprowadzono wysokość z wierzchołka
kąta prostego. Oblicz długość odcinków, na jakie wysokość ta podzieliła przeciwprostokątną.
Proszę o pomoc, z góry dziękuję
Janek191:
a = 3 , b = 4
c
2 = a
2 + b
2 = 3
2 + 4
2 = 9 + 16 = 25
więc
c =
√25 = 5
h − wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego
Mamy
P = 0,5 a*b = 0,5 *3*4 = 6
oraz
P = 0,5 c*h
czyli
0,5*5 *h = 6
2,5 h = 6
h = 6 : 2,5 = 2,4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
h
2 = x*y , gdzie x + y = c = 5 ⇒ y = 5 − x
x*( 5 − x) = h
2 = 2,4
2 = 5,76
5 x − x
2 = 5,76
x
2 − 5 x + 5,76 = 0
Δ = ( −5)
2 − 4*1*5,76 = 25 − 23,04 = 1,96
√Δ = 1,4
| | 5 − 1,4 | | 5 + 1,4 | |
x = |
| = 1,8 lub x = |
| = 3,2 |
| | 2 | | 2 | |
więc
y = 5 − 1,8 = 3,2 lub y = 5 − 3,2 = 1,8
Odp. 1,8 i 3,2
================