rownania kwadratowe
MiLord: Rownania kwadrat Rozwiaz rownanie pomovy
x+10=3x2
5x2=2−2x
16x2+24√2x=−18
jakie wzory rzeba zastosowac do danych przykladow i co jest a b i c
10 cze 16:28
MiLord: x+10=3x2
5x2=2−2x
16x2+24√2x=−18
tak ma wygladac
10 cze 16:35
5-latek : https://matematykaszkolna.pl/strona/54.html Zapoznaj sie z tym i oczywiscie zrob te zdania tam zamiesczone .
np
x+10=3x
2 to −3x
2+x+10=0 to a=−3 to co stoi przy x
2 , b=1 to co stoi przy x i c=10 i dalej
dzialaj
10 cze 16:38
MiLord: czyli tak mam :
−3x
2+x+10=0
licze delte
delta=1
2−4*(−3)*10=1+120=121
wiec delta > 0
| | −1−11 | | 12 | |
to x1= |
| = |
| = 2  Dobrze  |
| | −6 | | −6 | |
x
2......
10 cze 18:50
5-latek : | | −1−11 | | −12 | |
Zle przeciez x1= |
| = |
| =2 |
| | −6 | | −6 | |
| | −1+11 | | 10 | | 10 | |
x2= |
| = |
| =− |
| = policz |
| | −6 | | −6 | | 6 | |
10 cze 19:17
MiLord: −53
10 cze 19:21
I'm RooT c(; PL : jak jesteś to pomusz
10 cze 19:29
5-latek : | | 2 | |
Mozesz to zapisac ze =−1 |
| |
| | 3 | |
To teraz rozwiaz to drugie rownanie 5x
2=2−2x −czyli wszystko na lewa strone i przyrownujesz do
0 i oblicz delte i x
1 i x
2 . jesli czego nie rozumiesz to pisz
10 cze 19:30
5-latek : Tzn. pisz swoje rozwiazanie tutaj −bede sprawdzal
10 cze 19:34