matematykaszkolna.pl
Funkcja homograficzna jan: Prosze o rozwiazanie Funkcji homograficznej F(x)=4 nad x+1+3b PILNE
10 cze 12:11
PW: Nie wiem co to jest "rozwiązanie funkcji homograficznej". Rozumiem, że
 4 
F(x)=

,
 x+1+3b 
ale co dalej?
10 cze 12:20
jan: OBLICZYC TO NARYSOWAC WYKRES
10 cze 12:22
wredulus_pospolitus: hahaha ale dobre ... genialny jesteś 'jan' może jeszcze stopy wymasować Ci
10 cze 12:24
jan: bardzo chetnie
10 cze 12:26
jan: to co nikt nie pomoze?
10 cze 12:32
PW:
 4 
Narysować f(x)=

i przesunąć wykres o odpowiedni wektor (dodam dla ułatwienia, że
 x 
równoległy do osi OX).
10 cze 12:46
jan: ale jak ja wogole jestem cimny jak noc listopadowa
10 cze 12:52
jan: mam tylko zrobic tabelke i potem narysowac wykres
10 cze 12:57
wredulus_pospolitus: jan −−− no to masz problem bo teraz czerwiec mamy ... siadaj do teorii i się ucz
10 cze 12:57
PW: No tak, "tylko zrobić tabelkę" − jak, jeśli jest tam tajemnicza liczba b?
 4 
Łatwo zrobisz tabelkę dla y=

. Potem przesuwając wykres robisz przykładową
 x 
ilustrację dla konkretnego b. Nie wierzę,, że doszedłeś do funkcji homograficznej, a nie wiesz nic o przesuwaniu wykresów.
10 cze 13:02
jan: wiem wiem tylko ja to mialem w szkole 30 lat temu a teraz potrzebuje pomoz wnuczkowi
10 cze 13:07
wredulus_pospolitus: jan ... no to niech wnuczek zasiądzie do komputera ... pokaż mu 'teorię' zamieszoną na stronie i niech sie uczy
10 cze 13:12
Mateusz: Prosze bardzo pierwsza rzecz to jak rysowac wektory na płaszczyźnie: https://matematykaszkolna.pl/strona/47.html Druga rzecz to przesuwanie wykresu funkcji o dany wektor: https://matematykaszkolna.pl/strona/48.html Cała wiedza zamyka sie w tych dwoch linkach a na upartego tj bez zrozumienia to w drugim czyli zrobienie analogicznie jak jest w przykładach w linku 2.
10 cze 13:21
Mateusz: to oczywiscie dla jana
10 cze 13:22
PW: Pewnie zresztą źle domyśliłem się co oznacza niepoprawny napis 4 nad itd. Zadanie chyba brzmi: Narysuj wykres funkcji
 4 
F(x)=

+3b
 x−1 
− będą dwa przesunięcia wykresu funkcji
 4 
f(x)=

,
 x 
albo wręcz
 4 
F(x)=