Funkcja logarytmiczna
amatormatmy: witam, jak mam rozwiązać:
f(x)=log 15 [(x+5)(3x−6)].
Męczę się z tym, ale nie mogę tego zrobić. Pytałem na innych forach, ale nie potrafią mi tego
wytłumaczyć. Pomocy
9 cze 21:58
Kaja: ale jakie dokładnie jest polecenie?
9 cze 21:59
Eta:
Co masz obliczyć? bo nie napisałeś?
9 cze 22:00
amatormatmy: sorki, chodzi o wyznaczenie dziedziny
9 cze 22:03
Kaja: (x+5)(3x−6)>0
x∊(−∞;−5)∪(2;+∞)
zatem D=(−∞;−5)∪(2;+∞)
9 cze 22:04
Eta:
| | 1 | |
Czy podstawą logarytmu jest |
| ? |
| | 5 | |
D: (x+5)(3x−6)>0 /:2 ⇒ (x+5)(x−2)>0⇒ x€ (−
∞, −5)U (2,
∞)
9 cze 22:06
amatormatmy: wielkie dzięki. zastanawiam się jedynie kiedy (w jakich przypadkach) należy zaznaczyć że
dziedzina ma te nieskończoności?
9 cze 22:08
amatormatmy: eta: tak
9 cze 22:08
Eta:

(x+5)(x−2)>0 −−−− to nierówność kwadratowa
9 cze 22:12
9 cze 22:13
amatormatmy: mam jeszcze jedno pytanie (mam pewne braki co do funkcji logarytmicznej), mianowicie pamiętam
że funkcja ta miała własności takie że nie "dotykała" osi OY i przecinała oś OX w miejscu
(1;0). pytanie dlaczego w funkcji logarytmicznej rysujemy kwadratową? co jest istotą tej
funkcji?
9 cze 22:23
9 cze 22:26
Kaja: zakładamy, że liczba logarytmowana jest większa od zera czyli własnie tu (x+5)(3x−6)>0. a więc
do rozwiązania jest taka nierówność, stąd parabola.
9 cze 22:27
Kaja: bo wykresem lewej strony tej nierówności jest właśnie parabola o miejscach zerowych −5 i 2
9 cze 22:27
amatormatmy: właśnie policzyłem sobie deltę do tego przykładu i wyszło mi że x1=−2 a x2=5. co zrobić aby
te minusy wyszły mi poprawnie?
9 cze 22:33
Kaja: byc może źle cos policzyłeś. sprawdź swoje oblioczenia
9 cze 22:34
amatormatmy: aaj. zapomniałem o minusie. w takim razie wszystko w porządku
9 cze 22:53
Kaja:
9 cze 22:57
amatormatmy: mam jeszcze taki przykład f(x)=8 3x+2x (ułamek jest potęgą). czy rozwiązaniem będzie x>−
23?
9 cze 23:07
Eta:
Df : mianownik ≠0 ⇒ x≠0
Df= R\{0}
9 cze 23:11
amatormatmy: czyli w tego typu przypadkach pod uwagę bierzemy wyłącznie mianownik?
9 cze 23:14
Eta:
tak , jak wyrażenie wymierne !
9 cze 23:15
amatormatmy: a tu: f(x)=(x+2)−3 ?
9 cze 23:27