Związki między funkcjami trygonometrycznymi.
Matma: Hejka wszystkim

mam mały problem z zadaniem. a brzmi ono tak: oblicz sinus kąta α, jeśli
jest on trzykrotnie więlszy od cosinusa tego kąta. Podaj przybliżoną miarę kąta α.
Baaaardzo proszę o pomoc i jeśli da radę to z małym wytłumaczeniem. Z góry dziękuje
9 cze 15:04
Mila:
| π | | π | |
sinx=3*cosx ( jeśli cosx=0 to x= |
| ⇔sin |
| =1, równanie nie jest spełnione) |
| 2 | | 2 | |
Dzielimy obie strony przez cos(x)
tg(x)=3 odczytujesz w tablicach
x≈72
0+kπ, k∊C
9 cze 16:37
pigor: | 3 | |
..., sinα= 3cosα ⇒ tgα= |
| ⇒ a=3k i b=k i c=√a2+b2= √10k, więc |
| 1 | |
| a | | 3k | |
sinα= |
| = |
| = 0,3√10⇒ sinα ≈ 0,3*3,1623=0,9487 ⇒ α ≈ 72o.  |
| c | | √10k | |
9 cze 16:52
9 cze 16:58
pigor: ... tu i tam policzono mu tgα, a
gostek chce sinα i nie dziwię się, że jest tak ...

upierdliwy . ...
9 cze 17:05