Tożsamości trygonometryczne
Matma: oblicz sinus kąta α, jeśli
jest on trzykrotnie więlszy od cosinusa tego kąta. Podaj przybliżoną miarę kąta α.
Baaaardzo proszę o pomoc i jeśli da radę to z małym wytłumaczeniem. Z góry dziękuje
9 cze 15:21
wredulus_pospolitus:
sinx = 3*cosx
oraz jedynka trygonometryczna
powstaje Ci układ równań z dwoma niewiadomymi ... wyznacz sinx
9 cze 15:52
Eta:
| | sinα | |
sinα= 3cosα ⇒ |
| =3 ⇒ tgα= 3 ⇒α≈72o |
| | cosα | |
9 cze 16:26
Matma: Dzięki wielkie
9 cze 17:53
Matma: Ale momencie trzeba było obliczyć sinusα
9 cze 18:06
Eta:

c>0
tgα=3
c
2= 3
1+1
2 ⇒ c
2=10 ⇒ c=
√10
9 cze 18:09
Eta:
Poprawiam zapis: c2= 32+12
9 cze 18:10
Matma: No

to dziękuję ci
9 cze 18:14
Eta:
9 cze 18:15