Iloczyn skalarny - pytanie
kso: Mam pytanie, co do iloczynu skalarnego
Mam do policzenia iloczyn skalarny wektorów:
(FE)◯(PK + PC)= FE◯PK + FE◯PC= FE*PK*cosα + FE*PC*cos β
Mam pytanie, jeżeli cosα = 60stp. , a cosβ= 90stp. − czyli 0,
to czy cały iloczyn skalarny równy jest 0, czy tylko druga część równania a pierwszą liczę
normalnie i odejmuję to 0.
9 cze 13:10
wredulus_pospolitus:
jedna uwaga:
to nie cosα = 60o ... czyli α = 60o
oczywiście tylko druga część
9 cze 13:12
kso: tak, przepraszam − masz rację.
Tak właśnie myślałem, ale w notatkach mam jakieś dziwne rzeczy i chciałem się upewnić.
Dzięki
9 cze 13:25
9 cze 13:26