Napisz równania:
wajdzik: Punkty A=(−2,3), B=(4,7), C=(8 −2) są wierzchołkami trójkąta ABC. Napisz równania:
a)prostych zawierających wysokości tego trójkąta,
b)symetralnych boków trójkąta.
Nie za bardzo wiem jak zacząć to zadanie

Z góry dziękuję za pomoc.
9 cze 12:14
PW: Wektor AB→= [4−(−2), 7−3]=[6, 4] jet prostopadły do wysokości przechodzącej przez C, równanie
tej wysokości ma więc postać ogólną
Kx+Ly+M=0,
gdzie K i L to ... (patrz współrzędne wektora).
9 cze 12:19
wajdzik: | | yA−yC | | 3+2 | | 5 | | 1 | |
aAC= |
| = |
| = |
| =− |
| |
| | xA−xC | | −2−8 | | −10 | | 2 | |
a*a
1=−1
y=a
1(x−x
B)+y
B=2(x−4)+7=2x−8+7=2x−1
Co powiecie na tą część zadania? ok?
9 cze 12:25
wajdzik: To jest źle. Ale mam jakiś trop, zaraz wrzucę.
9 cze 12:35
wajdzik: wziąłem się za b) najpierw:
a więc symetralna AB
A=(−2,3) B=(4,7), C=(8,−2)
| | 3 | |
a1=? Nie wiem od czego to zależy w tym momencie. Przypuszczam, że jest |
| |
| | 7 | |
| | −2+4 | | 3+7 | |
środek AB S1=( |
| ; |
| )=(1,5) |
| | 2 | | 2 | |
Mógłby ktoś powiedzieć co robię źle?
| | 3 | | 13 | |
Wynik ma być taki: AB: y=− |
| x+ |
| |
| | 2 | | 2 | |
9 cze 12:47
bezendu: poczekaj zaraz napiszę swoje obliczenia

wyszło mi tak jak w odpowiedziach
9 cze 12:52
bezendu:
prosta przechodząca przez punkty A i B
−2a+b=3 /(−1)
4a+b=7
2a−b=−3
4a+b=7
6a=4
| | 2 | | 13 | |
prosta ta ma postać y= |
| x+ |
| |
| | 3 | | 3 | |
prosta prostopadła i przechodząca przez punkt S=(1,5)
przechodzi przez punkt S (1,5)
9 cze 12:58
PW: A nie znasz tego twierdzenia, o którym napisałem na początku, że w równaniu ogólnym prostej
współczynniki przy x i przy y są współrzędnymi wektora prostopadłego do prostej?
Wektor [ K, L ] jest prostopadły do prostej Kx+Ly+M=0.
Rozwiązanie jest wtedy króciutkie: liczysz K i L, potem podstawiasz do równania
Kx+Ly+M=0
współrzędne wierzchołka C i po robocie.
9 cze 12:59
bezendu: sposób
PW o wiele prostszy ale skoro nie znasz tego wzoru to musisz
tradycyjnie robić
to zadanie
9 cze 13:01
wajdzik: Panowie, ten sposób jest prostszy, tak słyszałem. Ale na jutro muszę się nauczyć ogólnie a tego
twierdzenia jeszcze nie ogarnąłem i w tym problem.
9 cze 13:07
wajdzik: PW, mógłbyś mi przedstawić sposób z tego twierdzenia? Bo czas mnie goni a mam jeszcze multum
zadań.
9 cze 13:09
bezendu: Masz tablice maturalne

6 strona od samej góry są te wzory
9 cze 13:10
wajdzik: już sobie ściągnę.
9 cze 13:12
wajdzik: bezendu, Ty obliczyłeś tylko symetralną AB wcześniej tak?
9 cze 13:17
bezendu: Tak, przecież nie będę za Ciebie wszystkiego liczył
9 cze 13:20
wajdzik: Tylko się upewniłem spokojnie, poza tym rozgryzam ten krótszy i lepszy sposób, już wrzucam.
9 cze 13:22
bezendu: robiłeś tym sposobem więc zrobiłem tym samym poprawnie i teraz wiesz gdzie masz błędy
9 cze 13:25
wajdzik: A więc:
AB
→[(4+2)

7−3)]=[6,4]
6x+4y+M=0
4y=−6x−M
| | 3 | | 3 | |
y=− |
| x−{M}{4} a=− |
| Tutaj to a mi już niby wyszło ale dalej to coś mieszam. |
| | 2 | | 2 | |
−2=−12+c
c=10
Co robię źle?
9 cze 13:25
9 cze 13:29
wajdzik: Zrobiłem pewnie błąd przy tym M gdzie dałem do mianownika 4. Ale totalnie nie mam pojęcia jak
mam z nim tutaj, że tak powiem "współpracować"
9 cze 13:32
wajdzik:
9 cze 13:35
wajdzik:
9 cze 13:43
wajdzik:
9 cze 13:51
wajdzik: Symetralne obliczone, mógłby ktoś pomóc przy a)prostych zawierających wysokości tego trójkąta,
9 cze 14:47
Eta:

np: k ⊥AB i C€ k
| | yA−yB | |
k: y= aAB(x−xC)+yC , aAB= |
| dla xA≠ xB |
| | xA−xB | |
y=.........
podobnie pozostałe równania wysokości
9 cze 14:52
Eta:
Sorry

oczywiście ma być:
9 cze 14:53
wajdzik:
Jedno się zgadza, postaram się zrobić resztę.

Dzięki Eto
9 cze 14:59
Eta:
9 cze 15:00
wajdzik: Wszystkie wyniki poprawne, wszystko zrozumiałem. DZIĘKUJĘ


!
9 cze 15:03
Eta:
I tak trzymaj
9 cze 15:05