matematykaszkolna.pl
Język matematyki Pilny: Witam! Bardzo prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu poniższych zadań. Los mojej oceny końcowej z semestru w dużej mierze zależy od waszej pomocy.: ].Zad: 1.Oblicz wartość wyrażenia |−4x−1|−|10−2x|, jeżeli wiadomo,że należy do <−0,25,5) 2.Rodzina państwa Kowalskich oszacowała, że w pierwszym dniu ferii zimowych na pokonanie trasy 106 km z Krakowa do Zakopanego potrzebuje 3 h. Okazało się, że ze względu na złą pogodę przejazd trwał o 45 min. dłużej. Czy błąd względny, jaki popełnili Kowalscy przy szacowaniu czasu przejazdu, przekroczył 20%? 3.Uzasadnij, że jeśli k jest liczbą nieparzystą, to liczba k2−1 jest podzielna przez 8 Przepraszam za nagromadzenie zadań, ale są one podobne i komuś kto "zna się na rzeczy" nie powinny sprawić problemu.Z góry dziękuje za wszelką pomoc i pozdrawiam.
8 cze 20:12
8 cze 20:14
wredulus_pospolitus: 1) skoro wiesz że x∊<−0,25 ; 5) to jakiego znaku będzie wyrażenie: −4x−1 a jakiego wyrażenie: 10 − 2x i co związku z tym można zrobić z wartościami bezwzględnymi
8 cze 20:14
bezendu: odpowiedź na pytanie wredulus: jeśli dodatnie to po opuszczeniu modułu zostawiamy tak jak jest jeśli ujemne zmieniamy znaki emotka
8 cze 20:15
wredulus_pospolitus: 3) w jaki (ogólny) sposób zapisuje się liczbę nieparzystą jako (2n+1) ... gdzie n ∊ C (tak całkowite w liceum oznaczają ) oblicz zatem (2n+1)2 − 1 i wykaż, że będzie to podzielne przez 8
8 cze 20:16
Pilny: Dziękuje za pomoc. Właśnie rozwiązałem zad. 2 i jestem w trakcie 1.
8 cze 21:23