oblicz pochodną z x^3 * sinp{x} ?
art12: pochodna z x3 * sin√x
8 cze 19:57
use: (x
3*sin
√x)"=(x
3)" * sin
√x + x
3 * (sin
√x)" =
= 3x
2 * sin
√x + x
3 * (cos
√x *
√x" )=
| | 1 | |
= 3x2 * sin√x + x3 * ( cos√x * |
| ) |
| | 2√x | |
8 cze 20:04
art12: to wszystko ?a skąd wzięło się to cos√x * √x' ?
8 cze 20:08
use: powiem ci tak szczerze ze tego nie wiem , sam dopiero zaczalem sie pochopdnych uczyć póki co
rozumiem to bez zadnego dowodu ze tak po prostu jest ze jak masz np
sin
√x i z tego chcesz policzyc pochodną to korzystasz ze wzoru (sinx)"=cosx
jednak tam jest pierwiastek a nie x wiec bierzemy w kołko ten
√x i zakładamy że to jest x
wtedy nam pasuje do wzoru sinx)"=cosx ale wtedy musimy ten wynik czyli cos
√x pomnozyc razy
pochodna z tego co masz w kółku
zobacz tutaj jak to jest robione
https://matematykaszkolna.pl/strona/359.html
tam na dole masz POCHODNA FUNKCJI ZŁOŻONEJ i tam 2
przyklady
;0 ;0 ;0
8 cze 20:17
art12: aha ok dzięki już kminie
8 cze 20:20
8 cze 20:20
asdf: zeby wyprowadzic wzor na funkcje zlozona trzeba znac granice
8 cze 21:08