Napisz równanie prostej
wajdzik: Witam,
Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt P i nachylonej do osi OX pod kątem α, gdy:
P=(−3,4) a=45(stopni)
I teraz mam pytanie, w przykładzie do tego zadania liczyli tg, nie rozumiem czemu tg a nie np
sinusa.
Idąc tym tg.
tg45(stopni)=1
y=x+b
4=−3+b
b=7
y=x+7
Z góry dziękuję
8 cze 12:08
ZKS:
Ponieważ a = tg(x). Współczynnik kierunkowy prostej jest równy tangensowi nachyleniu prostej
do osi OX.
8 cze 12:22
wajdzik: ok, dzięki. Mam jeszcze jedno pytanie, totalnie nie pamiętam jednej rzeczy.
Mam inny przykład tg135(stopni), teraz muszę to rozłożyć: tg(90+45) i z tego wychodzi sama 1
tak?
8 cze 12:24
wajdzik:
8 cze 12:29
wajdzik:
8 cze 12:33
ZKS:
Coś Ty taki niecierpliwy. A która to jest ćwiartka układu współrzędnych i jakie wartości ma
tangens w tej ćwiartce. Zapisz dokładnie jak korzystasz ze wzorów redukcyjnych.
8 cze 12:38
wajdzik: a widzisz, wszystko już sobie przypominam.
Wybiorę sobie tg(180−a)=−tga
czyli tga=−1
y=−x+b
5=1+b
b=4
y=−x+4
Zgadza się?
8 cze 13:07
ZKS:
Skąd mam wiedzieć czy dobrze skoro nie napisałeś punktu jaki ma należeć do tej prostej?
8 cze 13:09
wajdzik: Napisałem na samym początku: P=(−3,4)
8 cze 13:15
wajdzik: hm
8 cze 13:20
ZKS:
To chyba był pierwszy podpunkt? Dla tg(x) = 45o oraz P = (−3 ; 4)?
8 cze 13:22
ZKS:
Jeżeli teraz masz tg(x) = 135o i P = (−3 ; 4) to masz źle.
8 cze 13:22
wajdzik: Ale mieszam. P=(−1,5)
Wybacz.
8 cze 13:27
wajdzik:
8 cze 13:34
ZKS:
To w takim razie się zgadza.
8 cze 13:39
wajdzik: Ok, kolejny przykład.
Mam teraz 75(stopni)
I z jakiego wzoru redukcyjnego mam skorzystać? 90−75=15 180−75=105
Nie mam pojęcia
8 cze 13:47
ZKS:
Z żadnego musisz policzyć wartość tg(75o).
8 cze 13:54
wajdzik: −2+√3
8 cze 14:09
ZKS:
Nie. Pokaż jak liczysz.
8 cze 14:12
8 cze 14:16
ZKS:
Nie wzorowałeś się tylko przepisałeś wynik. Widać że Gustlik liczył ctg(75o) a Ty masz do
policzenia tg(75o).
8 cze 14:18
ZKS:
Wcześniej masz wynik dla tg(75o).
8 cze 14:19
wajdzik: 2+
√3.. ok, jest. Dzięki wielkie
8 cze 14:21
ZKS:
Powodzenia w następnych zadaniach.
8 cze 14:24