Czy mógłbym prosić Bardzo pilne
mat: Korzystając ze wzorów oblicz:
tg 75 st
ctg (−75 st)
3 sty 21:16
Trivial:
Odnośnie pierwszego:
75 = 30 + 45.
Odnośnie drugiego:
| | 1 | |
ctg(−75o) = −ctg75o = − |
| . |
| | tg75o | |
3 sty 21:22
Gustlik: ad 1)
tg 75
o=tg(30+45)
o=...
Wskazówka:
| | tgα+tgβ | |
tg(α+β)= |
| |
| | 1−tgα*tgβ | |
ad 2) ctg(−75
o)=−ctg75
o=...
| | ctgα*ctgβ−1 | |
ctg(α+β)= |
| |
| | ctgα+ctgβ | |
Oblicz ctg75
o=ctg(30+45)
o z powyższego wzotru na ctg sumy kątów, a potem do otrzymanego
wyniku dopisz minus i będzie po zadaniu.
3 sty 21:23
mat: Tak wlasnie probowalem, ale czy moglbys mi to dokladnie krok po kroku zrobic, gdyz mi nie chce
wyjsc poprawny wynik.
3 sty 21:24
Gustlik: tg45
o=1
| | (√3+3)2 | | 3+6√3+9 | |
= |
| = |
| = |
| | 9−3 | | 6 | |
ctg(−75
o)=−ctg75
o=−2+
√3
4 sty 01:53