Zadanka na kolokwium Pilne
Patryk: Witam serdecznie. Prosił bym o pomoc w kilku zadankach, bo nie wyrobie..
1. Wyznacz wszystkie ekstrema lokalne:
a) f(x,y)=(x+1)
2+12(y−1)
2
Tutaj mi wyszło, że w M=(−1,1) jest minimum, ale to pewnie nie wszystko.
b) f(x,y)=(x−2)
+(y−10)
2
a tutaj w M=(2,10) jest minimum..
2. Znajdź najmniejszą i największą wartość funkcji
a) f(x,y)=x
2−2x+y
2 w zbiorze −1≤x≤1 i 0≤y≤2
b) f(x,y)=x
2−+y
2−2y w zbiorze −1≤x≤1 i 0≤y≤2
3. Oblicz:
a) lim n⇒
∞ (
√n2+n+1 − p{n
2−n+1)
b) lim n⇒
∞ (
√n2−n+10 − p{n
2−2n+1)
Z góry naprawdę dziękuje. Mogę nawet wysłać piwo za to i to kurierem!
7 cze 23:46
Vizer:
Każde zadanie jedno piwo
7 cze 23:53
Patryk: spoko.. myślę, że i krate się uzbiera od grupy mojej bo nikt tego nie jaży

Będziemy i tak
baaardzo wdzięczni
7 cze 23:55
Vizer:
Przypomniała mi się sytuacja stąd :
https://matematykaszkolna.pl/forum/205743.html, tu też cała grupa nie wiedziała jak zrobić zadanka,
może to ktoś od Ciebie

?
A co do tych zadań spróbuję je wytłumaczyć.
W pierwszym wynik jest dobry (mam na myśli a)), a drugi przykład tam jest plus w wykładniku,
jak powinno być poprawnie?
8 cze 00:02
Vizer: Link bez przecinka na końcu
8 cze 00:03
Patryk: tam dodać jest ^^
chyba nie ode mnie.. z tym sobie poradziliśmy jeszcze.. xD
8 cze 00:04
Vizer: Czyli zapis taki? f(x,y) = x − 2 + (y − 10)2, bo zastanawiam się po co tam nawias umieszczony
był, bo wskazywałoby to na jakąś potęgę.
8 cze 00:07
Patryk: f(x,y)=(x−2)2+(y−10)2
poprawki:
2. Znajdź najmniejszą i największą wartość funkcji
a) f(x,y)=x2−2x+y2 w zbiorze −1≤x≤1 i 0≤y≤2
b) f(x,y)=x2+y2−2y w zbiorze −1≤x≤1 i 0≤y≤2
3. Oblicz:
a) lim n⇒∞ √n2+n+1 − √n2−n+1
b) lim n⇒∞ √√n2−n+10 − √n2−2n+1
8 cze 00:12
Vizer:
No to całe pierwsze masz dobrze, to chyba nie trzeba liczyć
8 cze 00:15
Patryk: Pierwszy plus

ale reszty nie kumam totalnie.. Prosił bym o rozwiązanie, a naprowadze się sam.. nie wiem jak
Ty, ale ja się tak ucze.. a niestety takich zadań nie widziałem w necie.. Naprawdę będę
zobowiązany
8 cze 00:17
8 cze 00:23
Patryk: Dziękuje za chociaż tyle.. Kurcze bo o 8 mamy te kolokwium, no cóż Dzięki wielkie za pomoc
8 cze 00:25
Vizer:
A to na jutro masz

Myślałem, ze w soboty się odpoczywa, ale Ty pewnie na zaocznym.
W zad.2 Twoim zbiorem jest prostokąt, a takie zadania w necie są. Rozwiązałbym Ci te zadania,
ale trochę by mi zeszło pisanie, a że jak pisałeś jesteś kumaty to masz przykładowe zadanie z
podobnej serii, identycznie się robi :
http://www.matematyka.pl/174575.htm , powinieneś ogarnąć, jak jakieś pytania, pytaj.
8 cze 00:35
Patryk: Dzięki

a mam prośbę o zrobienie tego 3b bo nie rozumiem dołu jak mam to zrobić, nie dowidze
tam do konca.. ^^
8 cze 00:44
Patryk: eh.. stronka się nie ładuje
8 cze 00:48
Patryk: Weszła, ale nic z niej nie kumam ^^ Dobra to w takim razie dziękuje. Chyba wstane rano jeszcze
coś spróbować zrobić.. Dzieki jeszcze raz za pomoc, Dobranoc

PS. Fajna by była niespodzianka jakbym jakieś zadanko chociaż 1 przykład ujrzał zrobione
8 cze 00:55
Vizer:
zad 3 b)
Ze wzoru na a
2 − b
2 = (a + b) * (a − b)
| | a2 − b2 | |
a − b = |
| , gdzie a = √n2 − n + 10 i b = √n2 − 2n + 1 |
| | a + b | |
| | n2 − n + 10 − n2 + 2n −1 | |
limn−>∞ |
| = |
| | √n2 − n + 10 + √n2 − 2n + 1 | |
| | n + 9 | |
limn−>∞ |
| = |
| | | | 1 | | 10 | | 2 | | 1 | | n(√1 − |
| + |
| + √1 − |
| + |
| ) | | | n | | n2 | | n | | n2 | |
| |
| | | | 1 | |
limn−>∞ |
| = |
| |
| | | | 1 | | 10 | | 2 | | 1 | | √1 − |
| + |
| + √1 − |
| + |
| | | | n | | n2 | | n | | n2 | |
| | 2 | |
8 cze 01:01
Patryk: Dziękuje
8 cze 07:40