Oblicz limes
mateusz: Oblicz
lim(√n2+n+1 − √n2−n+1)
7 cze 13:41
irena_1:
| | n2+n+1−n2+n−1 | |
√n2+n+1−√n2−n+1= |
| = |
| | √n2+n+1+√n2−n+1 | |
| | 2n | |
= |
| = |
| | n(√1+1n+1n2+√1−1n+1n2) | |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
= |
| → |
| = |
| =1 |
| | √1+1n+1n2+√1−1n+1n2 | | √1+√1 | | 2 | |
7 cze 14:42
mateusz: Miałbym jeszcze prośbę, abyś napisała jak do tego dojść
7 cze 15:32
Basia: wzór skróconego mnożenia:
| | a2−b2 | |
a2 − b2 = (a−b)(a+b) czyli a−b = |
| |
| | a+b | |
7 cze 15:45
mateusz: Już wszystko wiem. Pierwsze równanie wiedziałem skąd się wzięło ale później coś mi nie pasowało
w ułamkach. A tam wyznaczone przed nawias tylko n i reszta idzie analogicznie...
Dzięki!
7 cze 16:13