funkcje
ewela: Kochani pomóżcie, dla Was takie zadanie to pryszcz! Błagam POMOCY

!
Czy w pkt x=3 funkcja f(x)+7x−7 dzielone na 4x kwadrat +7x
a) rośnie coraz szybciej
b)rośnie coraz wolniej
c)maleje coraz szybciej
d) maleje coraz wolniej
7 cze 16:24
Vizer:
Zapisz porządnie tą funkcję bo ciężko mi ją odczytać, i co to znaczy, że w punkcie ona rośnie?
Funkcja może mieć swoją monotoniczność na jakimś przedziale, a nie w jednym punkcie
7 cze 16:34
7 cze 16:41
ewela: funkcje
ewela: Kochani pomóżcie, dla Was takie zadanie to pryszcz! Błagam POMOCY!
Czy w pkt x=3 funkcja
7x−7
f(x)=
4x2+7x
a) rośnie coraz szybciej
b)rośnie coraz wolniej
c)maleje coraz szybciej
d) maleje coraz wolniej
7 cze 16:54
use: policz pochodną tej funkcji i pozniej podstaw do wzoru jaki wyjdzie z pochodnej za x liczbe 3
i dostaniesz odpowiedz jak bedzie to liczba wieksza od 1 to funkcja rosnie jak bedzie liczba
mniejsza od jeden to rosnie coraz wolniej a jak ujemna to funkcja maleje co za problem
7 cze 17:07
7 cze 17:09
ewela: dzięki za pomoc
7 cze 17:13
Mila:
| | 7*(4x2+7x)−(7x−7)*(8x+7) | |
f '(x)= |
| |
| | (4x2+7x)2 | |
| | 28x2+49x−(56x2+49x−56x−49) | |
f '(x)= |
| = |
| | (4x2+7x)2 | |
dalej sama obliczaj jak radzi kolega
7 cze 18:47
ewela: dzięki
7 cze 20:29