POMOCY!!!
ewela: wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)=U{6/x2}−U{x3/4 w przedziale 1/50:60
7 cze 16:13
ewela: | | 6 | |
wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)= |
| −U{{x3}{4}} w przedziale |
| | x2 | |
1/50:60
7 cze 16:48
Mila:
Taki wzór funkcji i przedział?
7 cze 18:36
wredulus_pospolitus:
studia czy liceum
7 cze 19:13
Basia: gołym okiem widać, że studia
7 cze 19:15
ewela: a skąd wiesz?
7 cze 20:01
ewela: tak Mila, dokładnie
7 cze 20:02
5-latek : Bo w liceum nie chca uczniow przemeczac i tylko kaza liczyc dla funkcji kwadratowej
7 cze 20:05
Mateusz:
A to w liceum jeszcze są przerabiane pochodne? Ja cie no nie uwierzyłbym
7 cze 20:06
wredulus_pospolitus:
Mateusz −−− oczywiście że nie są dlatego się pytałem
Basiu ... po cichu liczyłem na jakąś 'wyjątkowe' LO

do autorki ... oblicz pochodną
przyrównaj do zera
przeczytaj:
https://matematykaszkolna.pl/strona/387.html
7 cze 20:20
Mateusz:
No zbyt piękne by to było.. a juz miałem nadzieje a tu widac nadzieja matką .. wiadomo kogo
7 cze 20:39
wredulus_pospolitus:
Mateusz ... ostatni raz (nie jestem co do tego pewien) pochodne na maturze były − w pierwszym
roku nowej matury ... było wtedy jakieś zadanie optymalizacyjne (cieknący basen czy coś w ten
deseń), ale okazało się na tyle trudne, że zrezygnowano z tego typu zadań w następnych latach.
7 cze 20:54
Mila:

| | 1 | |
Myślę, że to ma być taki przedział: < |
| ,60> |
| | 50 | |
| | −6*2x | | 3x2 | | −12 | |
f '(x)= |
| − |
| = |
| −3x2}{4}⇔ |
| | x4 | | 4 | | x3 | |
Badam kiedy f'(x) =0
−48−3x
5=0 i x ≠0 ⇔
3x
5=−48
x
5=−16
| | 1 | |
x=−5√16∉< |
| ,60> czyli ewentualne ekstremum nie znajduje się w podanym przedziale. |
| | 50 | |
Zatem
Liczymy wartości na końcach przedziału:
| | 1 | | 6 | | 1 | | 1 | |
f( |
| )= |
| − |
| *( |
| )3= |
| | 50 | | | | 4 | | 50 | |
| | 1 | |
=6*2500− |
| wartość największa , dokończ |
| | 4*125000 | |
| | 6 | | 603 | | 6 | | 216000 | |
f(60)= |
| − |
| = |
| − |
| wartość najmniejsza, dokończ |
| | 602 | | 4 | | 3600 | | 4 | |
7 cze 21:19
Mateusz:
Aha dzieki za info wredulus
7 cze 21:21