Obliczyć przebieg zmienności funkcji
kristofer: y=x2+(1/x2)
6 cze 10:45
wredulus_pospolitus:
znasz procedurę

jeżeli tak to w czym problem
jeżeli nie −−− to siadaj do teorii
6 cze 10:47
kristofer: problem jest z obliczeniem pochodnych tej funkcji
6 cze 10:49
5-latek : To siadasz i wzory przed oczy
| | 1 | | 1 | |
1. patrzysz i mamy tu sume wiec wzor na sume (x2+ |
| )' =(x2)'+( |
| )' |
| | x2 | | x2 | |
| | 1 | |
teraz (x2)'=2x to wiadomo natomiast ( |
| )' policz z ewzoru |
| | x2 | |
6 cze 11:05
6 cze 11:06
5-latek : Poza tym taka mala uwaga do studenta. Przebieg zmiennosci funkcji sie bada a nie oblicza
.
6 cze 11:09
kristofer: dziękuje

a czy dobrze obliczyłem granice funkcji ?
lim x−>+
∞(x
2+1/x
2)=limx−>+
∞ x
2(1+1/x
2)=+
∞ dla minusa (−
∞) tak samo i wyjdzie +
∞
6 cze 11:15
wredulus_pospolitus:
to drogi studencie −−− pisz o konkretnym problemie a nie podajesz treść zadania które robić
będziesz (porządnie) jakieś 45min i myślisz że ktoś za Ciebei zrobi
a jak pochodnych liczyć nie potrafisz to lepiej siadaj do nich bo nie dasz sobie rady zaraz z
innymi rzeczami.
6 cze 11:31
wredulus_pospolitus:
dobrze i dobrze
ale źle zrobione 'wyłączenie' przed nawias (i całkowicie zbyteczne)
6 cze 11:32
kristofer: niestety już nie daje rady

ale tak to jest w naszym kraju gdy siedzisz w pracy po 12 godzin
dziennie a potem nie ma czasu na naukę. Dziękuje za pomoc i cenne uwagi dla
"wredulus
pospolitus" i "5−latek", a teraz praca
6 cze 11:50