Odległość punktu od prostej. Geometria analityczna.
Robert: Dla jakich wartości parametru [b]k[/b] odległość punktu A=(−1, −3) od prostej x−y+k+3=0 jest
równa 2?
5 cze 21:54
Robert: + małe objaśnienie. Bo nie rozumiem w ogóle zadań z parametrami..
5 cze 21:58
Tadeusz:
... ciężko do woru podstawić? −
5 cze 21:59
5 cze 21:59
krystek: A=1 B=−1 C=k+3 x0=−1 y0=−3
5 cze 22:00
Robert: | | |(5+k)*√2| | |
Wychodzi mi |
| I co dalej? co z tą 2 mam zrobić.. nie kumam tego. Czy miałem |
| | 2 | |
pod wzór za d podstawić 2?
5 cze 22:36
krystek: Tak
5 cze 23:12