Równanie trygonometryczne
asdqf: Potrzebuję pomocy, nie wiem jak rozwiązać to równanie bo nawet podobnego przykładu nie było na
lekcji:
sin3x+sinx=cosx
5 cze 20:31
5 cze 20:33
asdqf: A sin3x, co z tym zrobić?
5 cze 20:39
Tomek: sin3x=3sinx−4sin3x
5 cze 20:42
Eta:
W/g wzoru:
| | a+b | | a−b | |
sina+sinb=2sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 3x+x | | 3x−x | |
sin3x+sinx= 2sin |
| *cos |
| = 2sin2x*cosx |
| | 2 | | 2 | |
zatem równanie przybiera postać:
2sin2x*cosx−cosx=0
cosx( 2sin2x−1)=0
dokończ............
5 cze 20:47