funkcje
ala: wyznacz najmniejszą oraz najwiękaszą wartość funkcji f, w podanym zbiorze df, jeśli:
a) f(x) = x
2, Df= <−2,4>
| | 1 | |
b)f(x) = |
| x2 − 4, Df = <−1,4> |
| | 2 | |
5 cze 19:14
5 cze 19:28
PW: a) To proste. Funkcja f(x)=x2 na całym zbiorze liczb rzeczywistych osiąga minimum w punkcie
x=0. Punkt ten należy do zbioru Df, a więc f w zbiorze Df również osiąga minimum dla x=0,
fmin=f(0)=0
Jak wiadomo funkcja f(x)=x2 jest malejąca dla x<0 i rosnąca dla x>0.
Warto w tym miejscu wykonać rysunek.
Wartość maksymalną osiąga zatem na krańcu przedziału Df , czyli punkcie x1=−2 lub w punkcie
x2=4
f(−2)=4<f(4)=16, a więc fmax=f(4)=16
Odp. Minimalną wartością funkcji f w zbiorze Df jest 0, a maksymalną 16.
5 cze 19:34