Chyba nie uważałaś na lekcji.
f(x) = 2x2 + 4x, <−2 ; 1 >
Wykres funkcji kwadratowej.
1) Miejsca zerowe:
2x2 + 4x=0
2x(x+2)=0⇔x=0 lub x+2=0⇔x=0 lub x=−2
2) współrzędne wierzchołka paraboli:
| −b | −4 | |||
xw= | = | =−1 | ||
| 2a | 2*2 |
Natomiast co do wykresu taka duza panna jak Ty nie powinna robic tabelki tylko od razu rysowac
wykres nmajac policzone wspolrzedne wierzcholka i miejsca zerowe . Zauwaz ze a=2 wiec ramiona
w gore . Wspolrzene wierzchola policzyc ze wzorow . Miejsca zerowe tez z ewzorow ktrore znasz
lub zauwazyc ze jest to rownanie kwadratowe niezupelne postaci ax2+bx=0 wiec rozwiazuje sie
je tak ze wyciagasz x przed nawias i dostajesz postac x(ax+b)=0 wiec nasze rownanie 2x2+4x=0
to x(2x+4)=0 wiec x=0 lub 2x+4=0 to 2x=−4 to x=−2 . Czyli jedno miejsce zerowe to x=0 i drugie
x=−2 masz wspolrzedzne wierzcholka i wykres gotowy pamietajac ze ramiona paraboli w gore.