.
asdf: Witam, pomozecie?
http://postimg.org/image/ev1bu0n4h/
Musze zrobic te zadania, nie są one trudne, ale na prawde − jestem zawalony robotą od kilku
dni...moglibyscie to rozwiazac? Nie wyrabiam w czasie
4 cze 16:56
4 cze 17:04
asdf: dzieki bardzo
4 cze 17:16
aniabb:
| | 2x(1+x2)−x2•2x | | 2x+2x3−2x3 | | 2x | |
y' = |
| = |
| = |
| |
| | (1+x2)2 | | (1+x2)2 | | (1+x2)2 | |
| | 2(1+x2)2−2x•2•(1+x2)•2x | | 2(1+x2)2−2x•2•(1+x2)•2x | |
y'' = |
| = |
| |
| | (1+x2)4 | | (1+x2)4 | |
4 cze 17:18
aniabb:
punkt przegięcia y''=0 2−6x
2=0 x1=
√3/3 lub x2= −
√3/3
pomiędzy funkcja wypukła (−
√3/3 ;
√3/3 )
poza funkcja wklęsła (−
∞;−
√3/3) u (
√3/3;
∞)
4 cze 17:23
Vizer:

2.
Widać, że należy tu obliczyć objętość walca powstałego przez y = 3 i odjąć od niego objętość
"resztki", która wycięła parabola.
Punkty przecięcia :
x
2 + 2 = 3
x
2 = 1
x = 1 v x = −1
V = 2π( ∫
10 9 dx − ∫
10 (x
4 + 4x
2 + 4) dx) =
| | 1 | | 1 | |
= 2π([9x]10 − [ |
| x5 + 4 * |
| x3 + 4x]10) = |
| | 5 | | 3 | |
| | 1 | | 4 | | 83 | | 52 | | 104 | |
= 2π(9 − ( |
| + |
| + 4)) = 2π(9 − |
| ) = 2π * |
| = |
| π |
| | 5 | | 3 | | 15 | | 15 | | 15 | |
Jeśli się gdzieś nie walnąłem w rachunkach
4 cze 18:14
asdf: dzieki
4 cze 22:00
asdf: czemu tam jest 2π ?
4 cze 22:30
Vizer:
Zrobiłem to dla ułatwienia. Bo jak widzisz granice całkowania mam od 0 do 1 (normalnie powinny
być od −1 do 1), więc liczę połowę właściwej objętości, dlatego też wszystko mnożę jeszcze
razy 2.
4 cze 22:33