przybliżona wartość
Michał: [√(2,96)3−2−2,02]2
teraz tak:
stąd wyciągamy tylko x,Δx,y,Δy ?
Bo nie wiem co zrobić z tym −2
x= 3 Δx= −0,04
y= 2 Δy= 0,02
teraz jaki wzorek wyprowadzić z [√(2,96)3−2−2,02]2 aby potem tylko podstawić dane?
4 cze 10:55
Vizer:
To można spokojnie opuścić pierwiastek, bo wyrażenie pod nim jest dodatnie. A co Ci przeszkadza
ta dwójka? Wydaje mi się, że wzór funkcji będzie wyglądał tak :
f(x,y) = x3 − 2 − y
To nie jest oczywiście dla każdych x i y, tylko dla tych danych liczb.
4 cze 11:19
Michał: | | 3x2 | | y | |
[√(2,96)3−2−2,02]2 = x3 − 2 − y + |
| * Δx + |
| * |
| | 3 * x3 −2 −y | | y * x3 −2 −y | |
Δy
Mógłby ktoś zerknąć i poprawić błędy oraz jak jest źle to wytłumaczyć dlaczego.
4 cze 11:27
Vizer:
Czego pochodne cząstkowe tak Ci wyszły?
4 cze 11:44