FUNKCJA LINIOWA
Zasmaczysty: Dane są proste o równaniach: 2x−y+5=0 i 2x+y+1=0
b) Oblicz pole trójkąta ograniczonego prostymi i osią OY. Wykonaj rysunek
Czy mogę tak obliczyć pole trójkąta?
2x−y+5=0 czyli y=2x+5
2x+y+1=0 czyli y=−2x−1
y=2x+5
y=−2x−1
2x+5=−2x−1 /+2x i /−5
y=2x+5
4x=−6 /:4
y=2x+5
x=1,5
y=2*1,5+5
x=1,5
y=8
x=a y=8
Pole trójkąta=6
4 cze 15:41
Vizer:
| | 3 | |
Po pierwsze błąd rachunkowy, x = − |
| , więc automatycznie y inaczej wyjdzie. |
| | 2 | |
Po drugie nie wiem jak doszedłeś do wniosku, że na wzór pola trójkąta podstawiasz za długości,
współrzędne punktu, w którym się przecinają dwie proste.
4 cze 15:58
5-latek : Kolego . Przeciez wczoraj Ci pisalem zebys zrobil porzadny rysunek. .ja sie pofatygowalem i
zrobilem . Z tego rysunku wszstko widac jak na dloni jaka dlugosc ma podstawa jaka dlugosc
ma wysokosc Przeciez wysokosc to odleglosc punktu przeciecia sie prostych od osi OY i jest
to wartosc bezwzgledna wspolrzednej x
wej punktu przeciecia sie prostych . A pole trojkata
2sposob .Bedzie wiecej liczenia ale co mi tam .
Z postaci kierunkowej prostej y=2x+5 widzimy ze przetnie ona os OY w ppunkcie A(0,5)
Z postaci kierunkowej prostej y=−2x−1 widzimy ze przetnie ona os OY w punkcie B(0,−1)
Punkt pprzeciecia sie prostych masz wyznaczony −oznaczmy go C(−1,5,2)
Teraz z e wzoru na odleglosc 2 punktow od siebie policz dlugosc odcinka |AB| dlugosc odcinka
|AC| i dlugosc odcinka |BC|
https://matematykaszkolna.pl/strona/1248.html Majac policzone dlugosci odcinkow oblicz pole trojkata ze wzoru Herona
https://matematykaszkolna.pl/strona/503.html
. Wczoraj piszsc o punktach kratowych mialem na mysli to ze wiesz iz mozemy tak policzyc
dlugosci odcinkow . Powodzenia w liczeniu.
4 cze 17:19
Vizer:
3 sposób
Wyznaczyć wektor np. AB i AC i ze wzoru :
4 sposób
Za pomocą całki, chyba najkrótszy z nich wszystkich
4 cze 18:20