a
adam: Oblicz objętość i pole całkowite prostopadłościanu o wymiarach:
a) 4cm X 20 cm X 1m
b) 0,3m X 6 cm X 20 dm
c) 2mm X 30m X 5 dm
d) 300 m X 0,5 km X 60 mm
4 cze 15:17
4 cze 15:22
adam: nie wiem:(
4 cze 15:24
Janek191:
Np. a)
a = 4 cm, b = 20 cm , c = 1 m = 100 cm
V =a*b*c = 4 *20*100 = 8 000
V = 8 000 cm3
============
Pc = 2*( a*b + a*c + b*c)
Pc = 2*( 4*20 + 4*100 + 20*100) = 2*( 80 + 400 + 2000 ) = 2* 2 480 = 4 960
Pc = 4 960 cm2
==============
4 cze 16:03
Janek191:
Np. a)
a = 4 cm, b = 20 cm , c = 1 m = 100 cm
V =a*b*c = 4 *20*100 = 8 000
V = 8 000 cm3
============
Pc = 2*( a*b + a*c + b*c)
Pc = 2*( 4*20 + 4*100 + 20*100) = 2*( 80 + 400 + 2000 ) = 2* 2 480 = 4 960
Pc = 4 960 cm2
==============
4 cze 16:04