wartość bezwzględna
x_x: |5−x|+|5+x|≥10
jak to inaczej zrobić niż przedziałami? bo wynik wyjdzie, że x∊R, więc tak sobie myślę, że
pewnie można tu coś zauważyć i stwierdzić nawet bez obliczeń, że rozwiązaniem jest R
4 cze 14:06
4 cze 14:39
pigor: ..., powiem tak :
|5−x|+|5+x| ≥10 ⇔ |x−5|+|x+5| ≥ 10 ⇔ |x−5|+|x+5|=10
lub |x−5|+|x+5| >10, a
to geometrycznie na osi Ox spełnia każdy punkt
x∊[−5,5]
lub x∊(−∞;−5U(5;+∞),
czyli suma tych przedziałów =
R . ..
4 cze 14:53
PW: Wiadomo, że |a|+|b|≥|a+b| dla dowolnych liczb a i b, w takim razie
|5−x|+|5+x| ≥ |5−x+5+x|=10
Autor zadania nawet dał "cichą wskazówkę". Specjalnie napisał |5−x| i |5+x| zamiast zwyczajowo
pisanych |x−5| i |x+5|
4 cze 16:42